Preskočite na glavni sadržaj

U utorak počinje Interliber - 2. najava

...Paviljoni 5 i 6 Zagrebačkog velesajma u potpunosti su popunjeni, izlagat će 244 nakladnika, za desetak više nego prošle godine, uz nikad bogatiji program... Interliber se održava od 13. do 18. studenoga, a ulaz za posjetitelje sajma je besplatan.
vrijeme: 13.11.2012.
mjesto: Zagrebački velesajam, 5. i 6. paviljon, Avenija Dubrovnik 15
url: http://www.zv.hr/default.aspx?id=506

Iako će na ovogodišnjem Interliberu biti više nakladnika nego prošle godine, sada su nakladnici u jednom od najtežih trenutaka od utemeljenja Hrvatske, osobito kada znamo da nas od siječnja iduće godine očekuje novi PDV, rekao je Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske na konferenciji za novinare, a u povodu skorašnjeg sajma knjiga i učila koji će se održati od 13. do 18. studenog na Zagrebačkom velesajmu.

Nakladnici su dosad već pokazali izdržljivost za različite krize, ne znamo je li ovo kraj, ali znamo da ljudi kupuju sve manje knjiga jer sve teže odvajaju i za osnovne namirnice, istaknuo je Antičević. Odgovor na takvu situaciju vidi u još većim popustima, makar i na štetu nakladnika, te besplatnim ulazom što je, napomenuo je, presedan u odnosu na slične svjetske sajmove.

Po njegovim riječima, sajam će posjetiteljima biti posljednja prilika da kupe knjigu bez PDV-a, no s obzirom na sve manju platežnu moć pozvao ih je da dođu iako ne namjeravaju ništa kupiti. Sajam je napravljen zbog čitatelja i kupaca, ni nakladnici niti Velesajam nemaju od toga zaradu, već samo na vrhuncu naše sezone želimo pokazati nova izdanja, dodao je.

Voditelj Interlibera Zoran Ušurić izvijestio je da su paviljoni 5 i 6 u potpunosti popunjeni, izlagat će 244 nakladnika, za desetak više nego prošle godine, odnosno "svi koji nešto znače u hrvatskoj knjizi". Imamo jak i snažan Interliber s nikad bogatijim programom, ocijenio je.

Svakodnevno će se održavati promocije novih knjiga, među ostalim Zorana Ferića ("Apsurd je zarazna bolest"), Slavenke Drakulić ("Optužena"), Vlade Štefančića (autobiografska priča "Zabavljač"), Mirjane Krizmanić ("A što sad"), Radovana Marčića (knjiga recepata "Uživajte sa mnom") i kolaž knjižica Dioklecijanova palača.

Kao novitet najavljeni su "Paralelne pripovijesti" Petera Nadasa, "Budućnost slobode" novinara Fareeda Zakarije, "Mysterium" Rite Monaldi i Francesca Sortija, "U bespuću Himalaje" Kalmana Žihe.
Održat će se izložbe francuskog stripa, stripova Andrije Maurovića, starih slikovnica i ilustracija naslovnica knjiga, te izložba posvećena 200. obljetnica od prve zbirke priča braće Grimm.
Ove godine organiziran je autorski kutak u kojemu će pisci i ilustratori potpisivati kupljene knjige, među ostalim, Edo Popović, Vlado Štefančić, Darija Žilić, Ankica Tomić, Zdenko Bašić.

Nova akcija je "Pročitam knjigu dobijem knjigu" u kojoj će svako dijete koje naglas pročita neku od ponuđenih knjiga ili slikovnica dobiti to izdanje na dar. Među ostalim, na sajmu će se dodjeljivati književne nagrade, održavati okrugli stolovi i projekcije filmova.

Interliber će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a u isto vrijeme na Velesajmu će se održavati još INFO sajam informacijskih tehnologija, u okviru kojega će CARNET obilježiti 20 godina Interneta u Hrvatskoj, Sajam glazbe s bogatom ponudom glazbala i glazbene opreme, ZimSki Show posvećen skijanju i snowboardu te sajam Educa.hr.

Na sajmovima ukupno izlažu 462 izlagača iz 20 zemalja na gotovo 20 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. (Hina)

35. Interliber od 13. do 18. studenog - prva najava