Preskočite na glavni sadržaj

Premijera rock-opere 'Gubec-beg' u zagrebačkoj 'Komediji'

Premijera rock-opere 'Gubec-beg' u zagrebačkoj 'Komediji'
U srijedu, 24. listopada, u 19,30 sati, u Zagrebačkom gradskom kazalištu 'Komedija', održat će se svečana premijera novog uprizorenja prve hrvatske rock-opere Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske 'Gubec – beg'. Dirigent je Veseljko Barešić, dok režiju potpisuje Vlado Štefančić.
vrijeme: 24.10.2012. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9
url: http://www.komedija.hr/

Glumačko – pjevački ansambl predvodi Đani Stipaničev (Gubec beg), Vanda Winter (Jana), Ervin Baučić (Starac Jurko), Maksim Hozić (Đuro Mogaić), Adalbert Turner (Franjo Tahy), Boris Pavlenić (Šimun Drmečić) te brojni drugi. Sudjeluju orkestar, zbor i balet kazališta 'Komedija'.

Praizvedba 'Gubec – bega' (također u režiji Vlade Štefančića) bila je u ožujku 1975., a zadnja je predstava izvedena u listopadu 1984. Predstava je odigrana preko dvije stotine puta pred pola milijuna gledatelja u zemlji i na brojnim gostovanjima (Italija, Mađarska, SSSR...) i jedna je od najgledanijih predstava Kazališta 'Komedija'.

Predstava je pod redateljskom palicom Damira Lončara i Igora Mešina igrala u sklopu Jarunfesta 2004. i 2005., a ove ju je godine ponovno postavio Vlado Štefančić na pozornici Ljetnog kina 'Tuškanac'.

Rock opera 'Gubec – beg' postala je glazbenim, svevremenskim simbolom nove glazbene forme u Hrvatskoj, a te melodije i glazba ostale su u sjećanju... 'Ave Maria', 'Gupčeva zakletva maču', potresna 'Legenda o Dori Arlandovoj' žive i danas.

Priča o seljačkoj buni i kmetskom vođi Gubec-begu duboko je urezana u pamćenje kao legenda koja u svojoj karizmatičnoj rock verziji želi još jednom podsjetiti na slavne dane te bune...  Kazalište Komedija