Preskočite na glavni sadržaj

Suvremena tekstilna umjetnost - poziv na projekt

Umjetničke organizacije Zavod Avanta iz Ljubljane i Punkt za umetnički eksperiment iz Beograda, pozivaju potencijalne partnere iz regije da se do 13. srpnja prijave za sudjelovanje u projektu 'Stolnjaci za susret'.
prijava: 13.07.2012
Projekt okuplja umjetnike, obrtnike i različitu publiku kroz transfer znanja, okupljanja i produkciju konačnog proizvoda. Balkan je iznimno bogat obrtničkom tradicijom koja je gotovo izumrla zahvaljujući razvoju tehnologije, masovnoj proizvodnji i promjeni životnog stila. Suradnja umjetnika i obrtnika mogla bi redefinirati izumiruće tehnike te im dodati novi splet značenja, osobito u smislu redefiniranja u suvremene tehnike umjetničke proizvodnje, te ujedno naglasiti funkcije koje su nekoć bilo vrlo važne: zajednički rad, okupljanje, društvene veze, prenošenje znanja kroz zajedničko stvaranje…

U Beogradu, Ljubljani i gradu 3. partnera 21 umjetnik s različitim iskustvom sudjeluje na jednomjesečnim susretima na kojima radi na svom stolnjaku. Okupljanja se održavaju kao polujavna događanja na kojima zajednički rad predstavlja platformu za razmjenu znanja i izgradnju društvenih veza. Dimenzija stolnjaka bit će unificirana, a tehniku odabire sam umjetnik.

Svaki grad bit će domaćin susreta na kojem će se družiti umjetnici međusobno kao i s lokalnim obrtnicima. Redovna komunikacija i razmjena održavat će se putem bloga i drugih društvenih mreža (facebook, twitter, pinterest).

Svi finalni proizvodi – stolnjaci bit će predstavljeni u knjizi, zajedno sa svim pričama koje su pratile stvaranje: osobne, povijesne, priče o tehnici… Svaki će grad organizirati izložbu koja će predstaviti sve stolnjake te knjigu.

Kontakt:
Punctum for art experiment
Marine Veličković 16
11470 Beograd
Srbija
Snezana Nena Skoko
tel: +381 641 771 523
punktum@yubc.net
nenaskoko@gmail.com

Nacrt projekta