Preskočite na glavni sadržaj

Davor Gobac: Volim crtane filmove

Izložba Davora Gobca 'Volim crtane filmove' otvara se u srijedu, 5. srpnja, u 20 sati, u osječkom Kulturnom centru Eurodoma.
vrijeme: 05.07.2017.
mjesto: Osijek; Kulturni centar Eurodoma

Priču bi o slikama Davora Gopca najbolje bilo započeti ukazom na stihove poznate pjesme Gopčevoga benda Psihomodo Pop u kojoj pjeva „Volim crtane filmove“ nabrajajući brojna imena iz svijeta crtanoga filma poput Mickey Mousea, Pink Pantera, Toma i Jerryja, Šilju, Plutona, Štrumpfove te još poneke poznate junake iz našega djetinjstva. Crtani film i strip osnova su svih njegovih slika. Urbana je ikonografija njegovih platna potaknula našeg poznatog likovnog i rock kritičara Darka Glavana da Gopca nazove „urbanim naivcem“ kristalizirajući time najvažnije okosnice njegova likovnog stvaralaštva. Razlika je u tome što on, kako sam ističe, ne slika „kokice i pijetlove, nego kante za smeće i aute.“ Oslonac u popularnoj kulturi i inspiracija koju crpi iz crteža Walta Disneyja i djela poznatoga predstavnika pop arta Andyja Warhola približuju Gopčeve „mazarije“ umjetničkoj liniji proizašloj iz tradicije i ikonografije popartističke slikarske struje premda se u njegovima djelima ne nailazi na blow up i bezličnost te „odbacivanje izraza, rukopisa i svakog dubljeg značenja“ kao ni na tematiku ograničenu na stvari iz svakodnevice potrošačkoga društva što u konačni predstavlja osnovne značajke pravoga pop arta. Gopčev „novi pop“ stoga je kombinacija crtano-stipovskoga svijeta kreatura satkanih iz silnica diznijevske ikonologije.

Prostor je slike Davora Gopca nestvarna oaza u kojoj autor oblikuje svijet vlastite autentičnosti. Kutak koji on izmišlja ili zamišlja životni je prostor njegove mašte iz kojega crpi samoga sebe i vlastite slike. Njegova je mašta utkana u svijet grada u kojem autor boravi, a likovi koje se može sresti na slikama svojim fizionomijama prizivaju gledatelju u sjećanje crtane junake. Gopčev je izraz neopterećen logikom odnosa masa, planova, kompozicije, anatomije kao i drugim nitima kojima će se izučena akademska ruka ponekad i nesvjesno voditi. Upravo je stoga njegov izraz „naivan“ jer je odraz iskrenoga ulaska u svijet slike koja nije zadana akademskim obrascima, nego proizlazi isključivo iz osjećanja (fantazmagorijskoga) urbanog prostora i njegovih žitelja koji ne moraju biti oni stanovnici grada koje redovito susrećemo oko sebe već likovi viđeni očima i oblikovani parametrima mašte Davora Gopca. — kustos: Igor Loinjak

Davor Gobac poznati je hrvatski roker, frontman grupe Psihomodo Pop. Veliki je ljubitelj punka i rocka. Rođen je u Karlovcu 17. veljače 1964. godine od oca Milana, kemijskog tehničara, i majke Vere, računovotkinje. Djetinjstvo je proveo na Kajzerici. Oženjen je za suprugu Deanu s kojom ima sina Vilija. Živi u Zaprešiću. Osim glazbe, velika ljubav mu je i slikarstvo. Često izlaže po hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, a njegove je radove došlo vidjeti preko tri tisuće ljudi.