Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen 45. Mediteranski kiparski simpozij

Krajem svibnja započinje 45. Mediteranski kiparski simpozij, susret umjetnika u Parku skulptura Dubrova s ciljem stvaranja skulptura u monolitnom istarskom kamenu. Mediteranski kiparski simpozij ove će se godine u Parku skulptura Dubrova održavati od 24. svibnja do 15. lipnja 2024. Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademski kipari Kuzma Kovačić (Hrvatska), Jure Markota (Slovenija) te Nenad Šoškić (Crna Gora).
vrijeme: 24.05.2024. - 15.06.2024.
mjesto: Park skulptura Dubrova, Štrmac
url: https://parkdubrova.eu/

O Simpoziju
 
“Mediteranski kiparski simpozij” pokrenut je 1969. godine prema zamisli ak. slikara i kipara Josipa Diminića, a inicijativnim naporom ak. kiparice Milene Lah, ak. slikara Quintina Bassania i Josipa Faragune, predsjednika tadašnje Općinske konferencije SSRNH Labin i Katedre “Labinske republike” Čakavskog sabora. Prvi susret kipara održan je u čast 50-e obljetnice “Labinske republike” 1970., a prvi su radovi trajno obilježili njezine granice. Tradicija koja traje više od 50 godina nastavlja se ovog svibnja i lipnja na 45. ediciji manifestacije koja veliča monumentalnost istarskog kamena, vještinu njegove obrade i suvremeni izričaj oblikovavši trajno prostor Parka skulptura Dubrova.
 
“S radošću najavljujemo ovogodišnje izdanje Mediteranskog kiparskog simpozija, gdje ugošćujemo tri renomirana kipara koji će tijekom tri puna tjedna stvarati svoje skulpture u kamenu uz pomoć našeg asistenta, majstora klesara Denija Krizmanića. Nakon godine pauze u produkciji, pozivamo publiku da prati stvaralaštvo kipara na Dubrovi. Produkciju programa prilagodili smo u predsezonu, pretežno zbog utjecaja klimatskih promjena tj sve većih vrućina tokom srpnja i kolovoza, no s druge strane smatramo da će publika moći otkriti više o autorima i skulpturama, odnosno Parku i njegovim sadržajima kroz tailor made popratne programe koji će slijediti nakon prezentacije gotovih skulptura javnosti 15. lipnja. Vidimo se na Dubrovi“ - izjavila je Renata Kiršić Veselica, predsjednica udruge i koordinatorica programa Simpozija.

O autorima

Kuzma Kovačić, Hvar
Rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Nakon završene gimnazije, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. te zatim izučavao rad u staklu na Muranu. Priredio je brojne samostalne izložbe i sudjelovao na još brojnijim skupnim izložbama u domovini i u inozemstvu. Od samog početka njegovo je obnoviteljsko kiparsko djelo, kiparske pjesme-simboli, ukorijenjeno u nacionalnoj kulturnoj baštini i nadahnuto kršćanskom vjerom (Sedam smrtnih grihov,1976.; Život sv. Franje Asiškog,1982.; Zahvala benediktincima,1984.; Suton u Zaljevu  hrvatskih svetaca,2009. i dr.).
 
Autor brojnih spomenika i sakralnih djela te hrvatskog optjecajnog kovanog novca - kune i lipe (1993./94.) i više zlatnika i srebrnjaka nezavisne Republike Hrvatske. Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada, nacionalnih i međunarodnih. Nositelj je triju državnih odličja: Danica hrvatska,1994.; Danica hrvatska s likom Marka Marulića,1995.; Red hrvatskog pletera,1999., koja mu je dodijelio predsjednik države akademik Franjo Tuđman. Redoviti je sveučilišni profesor kiparstva u miru. Od 2012. član je suradnik, a 2020. izabran je za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Jure Markota (Slovenj Gradec, Slovenija)
Jure Markota rođen je 1985. u Slovenj Gradcu. Nakon završene srednje škole 2004. godine upisuje Akademiju za likovne umjetnosti i oblikovanja Ljubljana, odjel kiparstva. Njegovi mentori na kiparskom odjelu bili su Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši i Alen Ožbolt. Diplomirao je pod mentorstvom prof. A. Ožbolta i Ž. Kariža s diplomskim radom „Vrijeme je novac“. Tijekom studija i kasnije radio je kao asistent s mnogim slovenskim umjetnicima: Mirsad Begić, Alen Ožbolt i Tobias Putrih. Osim kiparstvom bavi se i drugim suvremenim umjetničkim praksama. Sudjelovao je na više izložbi u zemlji i inozemstvu, na međunarodnim (kiparskim) simpozijima, natjecanjima i video festivalima. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad te se bavi i pedagoškim radom. Djeluje u Sloveniji i Austriji.
 
Nenad Šoškić (Bar, Crna Gora)
Nenad Šoškić rođen je 1970. godine u Baru, Crna Gora. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994. godine, završio postdiplomske studije 1996. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, Srbija. Profesor je na studijskom programu Kiparstvo, Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2008-2014. godine je bio dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2014. do 2021. godine obavlja funkciju poslovnog direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici.
Svoju umjetničku aktivnost započeo je sudjelovanje na značajnim vizualnim manifestacijama kao što su: I Bijenale mladih, Vršac (1994), Cetinjsko bijenale, Cetinje (1994, 1997), Trijenale skulpture, Pančevo (1997), kao i izložbama u umjetničkim institucijama nekadašnje Jugoslavije. Učesnik je mnogih izložbi suvremene umjetnosti Crne Gore u inozemstvu, posljednjih godina bilježi značajne umjetničke projekte u SAD-u i Italiji. 
 
Informacije za posjetitelje
 
Mole se posjetitelji koji dolaze automobilom da parkiraju na označenom parkiralištu pored info centra Kocka te da autima ne ulaze u prostor Parka.
Sudionici simpozija stvarati će skulpture prema prilagođenom vremenu i ovisno o vremenskim prilikama, poželjno je prethodno s Organizatorom provjeriti vrijeme rada autora.
Grupne posjete i zahtjeve za stručno vodstvo u toku simpozija moguće je najaviti/zatražiti na službeni mail info@parkdubrova.eu.
 
Program 45. Mediteranskog kiparskog simpozija sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, TZ Labin, TZ Općine Sveta Nedelja. Glavni sponzor programa je tvrtka Kamen d.d. iz Pazina. Medijski pokrovitelj Radio Labin.