Preskočite na glavni sadržaj

Izložba radova Borisa Bućana u Grazu

Izložba radova hrvatskog slikara i grafičara Borisa Bućana "Between art and design" iz kolekcije galeristice Dagmar Menghello, otvara se u petak u Grazu u sklopu festivala dizajna Designmonata.
vrijeme: 03.05.2024. - 02.06.2024.
mjesto: Graz
url: https://www.designmonat.at/

Izložba će predstaviti oko 80 umjetnina iz privatne zaklade Dagmar Meneghello, među kojima brojna ulja na platnu te najpoznatiji plakati Borisa Bućana. Tu spada i najpoznatiji plakat za balet "Žar ptica" Igora Stravinskog, koji se pojavio na naslovnici kataloga izložbe "Moć plakata" u Victoria and Albert Museumu u Londonu 1998. godine.

Izložba, uz ostalo, obuhvaća, "Filosi Islands" (2008.), "Žene/Rijeke" (2008.), crteže "Pustinja" i "God Provider" (1999.), velike uljane slike iz serije “Džungla” te ulja na platnu iz ciklusa “Lica”, navodi se u priopćenju.

Slikar Boris Bućan (1947.-2023.) bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, čija se djela mogu se pronaći u brojnim svjetskim muzejima, a njegovi plakati nastali '80-tih za Zagrebačke simfoničare i Zbor RTZ-a te za HNK Split nalaze se u stalnom postavu Museum of Modern Art u New Yorku.

Pripadao je generaciji umjetnika New Art Practice koje je zanimalo spajanje likovne umjetnosti s novim tehnologijama, a težili su odvajanju od galerijskog sustava i okretanje javnome prostoru. Dizajnirao je plakate za galerije, kazališta, Hrvatsku radioteleviziju i Narodno kazalište. Hrvatsko dizajnersko društvo Bućanu je 2006. godine dodijelilo Nagradu za životno djelo.

Organizatori izložbe su Carlotta Bonura i dizajner Tomislav Bobinec. Mjesec dizajna u Grazu, Designmonat, okuplja lokalne kreativne industrije u nastojanju da poveća vidljivost umjetnosti i dizajna. Festival organizira Creative Industries Styria.

Izložba je otvorena do 2. lipnja.

Izvor: Hina