Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marija Oberhofera 'Plastificirani čovjek' otvara se u Rijeci

Otvorenje izložbe slika 'Plastificirani čovjek' austrijsko-riječkog umjetnika Marija Oberhofera održat će se u četvrtak 9. svibnja u 19 sati u Relativnoj galeriji u Rijeci.
vrijeme: 09.05.2024. - 08.06.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://relativnagalerija.com/

Dvadesetak slika, pretežno velikih formata, dio su serije pod nazivom Heavy Crude (Teška sirova nafta), koja prikazuje ljude u borbi preživljavanja s ljepljivim tekućim materijalima, što prijete da ih uguše. Teška sirova nafta je, prema autorovim riječima, polazna točka za početak masovne industrijske proizvodnje, a time i onečišćenja okoliša, kao blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme. (...)

Mario Oberhofer prikazuje metamorfozu ljudskog bića, koje mutira, pretvara se u ono što je sam stvorio, stopljen s materijalom. Učinak nelagode borbe čovjeka i ljepljive supstance pojačan je ekspresivnim slikarskim stilom s dominacijom crne i plave boje. Apstrahirani krajolici iza likova podsjećaju na opustošenu zemlju koja se potpuno distancirala od čovjeka, tog lošeg gospodara, koji je sad jedva prepoznatljiva ljepljiva silueta što će uskoro utonuti u ljepljivu masu. Ukupan utisak je drama koja nas uvlači u svoj kovitlac. 

Izložba ostaje otvorena do 8. lipnja, a može se razgledati u radnom vremenu Relativne galerije, pon/uto/sri/čet/pet 17-20 h i sub 10-12h.