Preskočite na glavni sadržaj

Festival prava osoba s invaliditetom Centru KNAP

Festival prava osoba s invaliditetom Centru KNAP
U svrhu podizanja svijesti o poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, Centar kulture na Peščenici u suradnji s udrugom Centar za razvoj vrijednosti organizira Festival prava osoba s invaliditetom. U trajanju od 13. do 15. svibnja, posjetitelji Centra KNAP imat će priliku vidjeti bogat umjetničko-edukativni program kojemu je cilj ukazati na važnost promicanja ravnopravnosti i socijalne inkluzije spram ranjivih skupina.
vrijeme: 13.05.2024. - 15.05.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.knap.hr/centar/festival-prava-osoba-s-invaliditetom13-15-5-2024/

Festival će, 13. svibnja u 18 sati, otvoriti izložba umjetničkih radova osoba s invaliditetom koji su se izrazili u širokom rasponu tehnika i medija. Osim radova akademskih umjetnika među kojima su već afirmirani slikar Alen Kasumović i kiparica Sanja Fališevac, svoja djela predstavit će i proaktivni umjetnici-amateri Petar Emanuel Čigir, Tin Ivan Marin i Anita Tamburović, ali i članovi Udruge invalida rada Zagreba te Udruge za autizam Zagreb, kao i korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec. Inspirativnu izložbu moguće je razgledati tijekom sva tri dana Festivala.
 
Sljedeće večeri, 14. svibnja s početkom u 18 sati, organizirana je projekcija poučnog dokumentarnog filma o različitim životnim iskustvima i preprekama koje osobama s invaliditetom otežavaju integraciju u zajednicu. Po završetku projekcije slijedi konstruktivna diskusija o borbi osoba s invaliditetom za prava koja bi doprinijela jačanju dostojanstva i izjednačavanju njihovih mogućnosti s onima koje uživaju ostali članovi društva.
 
Posljednji dan Festivala, 15. svibnja, namijenjen je za edukativnu radionicu „Kartice europskih prava i vrijednosti“. Riječ je o zabavnoj društvenoj igri kojoj je cilj djecu osnovnoškolske dobi poučiti pravima osoba s invaliditetom koja promiče Europska unija.
 
Festival prava osoba s invaliditetom organiziran je u sklopu programa Impact4Values i pripadajućeg projekta „Život europskih vrijednosti - podrška osobama s invaliditetom u ostvarivanju istih”, a poziva osobe s invaliditetom, predstavnike udruga i institucija, umjetnike, djecu i roditelje te cjelokupnu zainteresiranu javnost da se u dinamičnom okruženju informiraju o potrebama ranjivih društvenih skupina te angažiraju u promicanju solidarnosti te zagovaranju prava i podrške neophodne za njihovu nesmetanu egzistenciju i održivo djelovanje u zajednici.
 
Ulaz na sve aktivnosti iz programa Festivala je slobodan!