Preskočite na glavni sadržaj

3. Festival Svjetskog dana poezije - online

3. Festival Svjetskog dana poezije - online
Više od četiristo pjesnika iz šezdesetak zemalja na tridesetak jezika neprekidno će 24 sata čitati poeziju 21. ožujka na 3. Festivalu Svjetskog dana poezije /World Poetry Day Festival, a među njima nastupit će i šestero pjesnika iz Hrvatske.

Hrvatsko pjesništvo predstavljat će izbornica Lana Derkač te Diana Burazer, Goran Čolakhodžić, Ivan Herceg, Miroslav Kirin i Davor Šalat, izvijestili su organizatori hrvatskog nastupa.
Festival će se održati putem interneta, a počet će u ponoć 21. ožujka i trajati 24 sata, i to u dva kulturna centra koji su osnivači Festivala - Teatro de la Luna u Washingtonu (SAD) i Casa de Arte u Santiagu (Dominikanska Republika).



Temeljna namjera Festivala je da se ukaže na to kako pjesnici još uvijek uvelike mogu pridonijeti humanizaciji svijeta. Riječ je o slavljenju bogatstva i raznolikosti poezije te jamčenju da se snaga pisane i usmene riječi koristi kako bi se svijet učinio boljim mjestom za sve ljude, a osobito za djecu, dodaje se.
Organizatori događaja time žele upozoriti da oko petsto milijuna djece živi u stalnoj smrtnoj opasnosti i usred razaranja prouzročenih vojnim sukobima u Gazi i na Zapadnoj obali, u Ukrajini te i u mnogim drugim područjima, osobito u Africi i Aziji, u kojima su djeca zahvaćena sukobima.
Na Festivalu će sudjelovati i devetero pjesnika iz ukrajinskog grada Odese koji je stalno izložen napadima, a upravo će pjesnici iz ratom ugroženih zemalja na Festivalu posvjedočiti humanizirajuću snagu poezije, stoji u priopćenju.

Nastup hrvatskih pjesnika počet će 21. ožujka u 8 sati ujutro po hrvatskom vremenu i moći će se pratiti na internetskoj poveznici https://www.youtube.com/@wpdfestival

Izvor: Hina
 
facebook.com/festivalartevivo
facebook.com/TeatrodelaLuna