Preskočite na glavni sadržaj

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja

 17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja
Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024. Festival počinje u četvrtak 11. travnja u 10 sati s popularnom manifestacijom “Uberi priču” u Parku Stara Trešnjevka.
vrijeme: 11.04.2024. - 19.06.2024.
mjesto: Zagreb
Na manifestaciji će sudjelovati Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar. Slikovnice koje će djeca moći “ubrati” i ponijeti doma su "Kiša” i "Sretan put“. Manifestacija “Uberi priču!” autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova. Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču.

UBERI PRIČU! 2024. - PUTOVANJE U PET SLIKOVNICA
Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i u vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u brodiću od papira. Stvarnim svijetom ili onim čudnim koji nastaje kad imamo visoku temperaturu. U prostore sjećanja i u prostore tuđih putovanja. „Sretan put!“ kažemo kad netko odlazi - a postoji i  jedna posebna slikovnica koja nam može reći po čemu znamo da je neki put sretan. Na slikovničko putovanje vode vas Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar.

*** U slučaju kiše manifestacija “Uberi priču” će se održati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka. 
 
Najavljujemo:

22.4.2024. Livada kod DV Srednjaci - Eko vrtić, Loparska ulica 11  / Povodom DANA PLANETA ZEMLJE predstavit će nam se ilustratorica Ana Salopek s tihom knjigom "Čuvarica stabla"

„Čuvarica stabla“ autorice i ilustratorice Ane Salopek je silent book/tiha knjiga, namijenjena publici svih uzrasta, koja pred nas stavlja probleme današnjeg društva naglašavajući onaj najveći problem - raskid veze s prirodom. Vodeći nas kroz tri vremenska razdoblja, odnosno prošlost, sadašnjost i budućnost, autorica nas suočava s pohlepom, željom za moći i vladanjem nad drugim živim bićima, uništavanjem biljnog i životinjskog svijeta i samim time i uništavanjem čovječanstva. „Čuvarica stabla“ je poziv na promišljanje i ponovno povezivanje s prirodom, davanje glasa onima koji ga nemaju, proslava kreativnosti čovjeka. Uostalom što je svijet bez boja i plesa? Pozvani na stvaranje, a ne uništavanje - poruka je ove knjige. Osim toga, ovakve knjige bez riječi omogućuju „čitatelji/ca/ma“ da istu priču prepričaju na različite načine. Ilustracije su nastale primjenom pravila tradicionalnog crteža u digitalnom obliku korištenjem Apple olovke i iPadPRO kao medija izražavanja.

11.5.2024. od 10:30 satu u sklopu manifestacije "Proljeće na Knežiji" / park kod MO Knežija, Albaharijeva 2 / Dijana Zorić, storyteller

Dijana će nas uvući u predivne bajke Ivane Brlić Mažuranić.

18.5.2024. od 15 sati u sklopu Dana Mjesnog odbora Gajevo Parku kod MO Gajevo, Koprivnička ulica 47 / Danijela Pavlek 

Interaktivni susret s djecom na temu osjećaja u obliku recepata iz zbirke „Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo“. Radi se o pjesmama u rimi na temu različitih emocija napisanim u obliku kuhinjskih recepata. 

25.5. 2024. u sklopu manifestacije "Dan susjeda u Prečkom", Park Emil Cossetto / Srebrenka Peregrin, storyteller, Priča iz davnina 

8.6.2024. u sklopu manifestacije Dan MO Rudeš / Maja Šimleša i jedna smiješna žirafa po imenu "Suli" / od 10 sati
 
O festivalu:

Festival dječje knjige ima za cilj kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji sa zagrebačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, uputiti djecu u novija ostvarenja na hrvatskoj književnoj sceni za djecu i upoznati ih sa živućnim piscima i ilustratorima, kako bi doživjeli priču u interaktivnom slušanju i komunikaciji pisac-čitatelj i uz razgovore s piscem i ilustratorom stekli uvid u sam proces nastajanja knjige i slikovnice. Ovaj festival je manifestacija koja se s nestrpljenjem očekuje, a tijekom godina postala je mjesto susreta škola, književnih udruga i inicijativa, književnika, ilustratora, glumaca. 

17. Festival dječje knjige održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

www.cekate.hr

Facebook Instagram Twitter YouTube