Preskočite na glavni sadržaj

14. nacionalna kampanja 'Hrvatska volontira'

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske pozivaju sve zainteresirane da se pridruže četrnaestoj kampanji 'Hrvatska volontira', koja će se održati od 22. do 25. svibnja. Cilj kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije.
vrijeme: 22.05.2024. - 25.05.2024.
url: https://www.vcz.hr/

Nacionalnom kampanjom 'Hrvatska volontira' želi se istaknuti ključnu ulogu volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.
 
Pozivamo vas da se uključite u ovogodišnju kampanju i organizirate volonterske aktivnosti koje demonstriraju kako volontiranje generira europske vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i solidarnosti.
 
Molimo da svoje volonterske aktivnosti koje se održavaju u razdoblju od 22. do 25. svibnja (prihvaćat će se i aktivnosti organizirane sedam dana prije i poslije navedenih datuma) prijavite putem online platforme Volonteka najkasnije do 17. svibnja 2024. godine. Unesene aktivnosti bit će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini, koji će ih moći pretražiti te se uključiti u volonterske aktivnosti koje ih zanimaju.
 
Vizuale ovogodišnje kampanje „Hrvatska volontira”, koje možete podijeliti na svojim društvenim mrežama, pronađite OVDJE.
 
Za sve dodatne informacije obratite se najbližem volonterskom centru ili Hrvatskom centru za razvoj volonterstva (hcrv@hcrv.hr), a informacije o prošlogodišnjoj kampanji možete pronaći na sljedećim poveznicama:
 
TEMA KAMPANJE „HRVATSKA VOLONTIRA” 2024.
 
Opće je poznata činjenica o brojnim dobrobitima volontiranja koje ono ima kako za pojedince tako i za društvo u cjelini. O društvenom utjecaju volontiranja u posljednjih se nekoliko godina sve više razgovara i upotrebljavaju se različiti alati za mjerenje utjecaja volontiranja, no vidljivost rezultata, kao i praktičnih primjera volonterskih programa i volonterskog angažmana koji ostvaruju značajan društveni utjecaj, još uvijek nije dovoljno istaknuta. Osim toga, u javnosti nije dovoljno jasna poveznica između volontiranja i društvenih vrijednosti koje ono generira, pa tako i poveznica između volontiranja i temeljnih vrijednosti Europske unije.
 
Stoga ovogodišnjom kampanjom „Hrvatska volontira” želimo podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, ali i solidarnost.
 
Slogani ovogodišnje kampanje su: „Aktivno sudjelujem za demokraciju.”, „Aktivno sudjelujem za solidarnost.” i „Aktivno sudjelujem za dostojanstvo.”
 
Poruka koje ove godine šaljemo kroz kampanju:
Hvala što ste tu.
Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju pod nazivom
 
„Hrvatska volontira”, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.
 
„Hrvatska volontira” do sada je okupila 42 325 volontera/ki, koji su kroz 2 857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202 304 volonterskih sati.
 
Ovogodišnju kampanju sufinanciraju: Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz program Impact4Values te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP).