Preskočite na glavni sadržaj

Ultra Europe 2016.

Ultra Europe 2016.
Najveći festival elektronske glazbe u Europi, Ultra Europe, ove će se godine četvrti put održati u Splitu, na Hvaru, Braču i Visu od 14. do 20. srpnja te okupiti oko 150 stranih izvođača i više od 150 tisuća posjetitelja iz svijeta, najavili su organizatori u utorak u Zagrebu.
vrijeme: 14.07.2016. - 20.07.2016.

Na predstavljanju novosti za ovogodišnji Ultra Europe u zagrebačkoj Areni, pojavili su se predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita na čelu sa županom Zlatkom Ževrnjom i gradonačelnikom Ivom Baldasarom, koji su prije toga razgovarali s ministrom turizma Antonom Klimanom o podršci državnih institucija tom festivalu, kako bi njegov ostanak u Hrvatskoj u idućim godinama bio izvjesniji.
 
"Ultra Europe je spiritus movens koji je pokrenuo cijeli grad i okolicu. Želimo da ostane kod nas o čemu partnerski pregovaramo s vlasnicima", rekao je Baldasar.
 
Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal poručila je da će Ministarstvo učiniti sve kako bi festival ostao u Hrvatskoj, jer se, kako je rekla, radi o svjetskom događaju velike promotivne vrijednosti.
 
"Osim što već sada možemo najaviti izvođače i program ovogodišnje Ultre, po ugovoru bi festival u Splitu trebao biti i iduće godine, jer su pregovori s vlasnicima - organizacijom Ultra World Wide, vođeni, no sve će ovisiti o podršci lokalnih i državnih institucija", istaknuo je direktor Ultre Nikola Bušljeta.
 
Dodao je da je jedan od partnera Ultra World Widea, Ultra Europe festival, pretežito u vlasništvu Hrvata, što je po njegovoj ocjeni jedan od glavnih razloga zbog kojih se Ultra Europe zadržava na hrvatskoj obali.
 
"Nije lako svake godine zadržati Ultru u Hrvatskoj, jer njezin rast donosi sve veći broj ponuda zemalja koje ga žele preuzeti", poručio je Bušljeta.
 
Napominjući kako je Ultra više od festivala, jer je zbog ljepota hrvatskih lokacija dobila nadimak 'Destination!', direktor komunikacija Ultra Europe Luka Jureško naglasio je doprinos festivala hrvatskom i dalmatinskom te splitskom turizmu, jer će i ove godine okupiti brojne posjetitelje, više od 150 tisuća iz više od 140 zemalja.
 
"Zbog takvih brojki i potrošnje od oko 300 milijuna kuna za vrijeme Ultra Europe, gotovo svi u Europi žele biti domaćini toga projekta, a osim u Hrvatskoj Ultra festivali se održavaju na više od deset lokacija: u Tokiju, Miamiju, Singapuru, Riu i drugdje", naglasio je Jureško.
 
Produkcija vrijedna 3 milijuna eura

 
Organizatori su istaknuli da se vrijednost produkcije festivala kreće oko 3 milijuna eura, kao i da Splitsko-dalmatinska županija svake godine zbog njega ostvaruje veliko povećanje dolazaka stranih turista i prihoda. Usporedo s festivalom organizira se i regata na kojoj sudjeluje više od 600 jedrilica, dok u splitsku zračnu luku sleti više od 40 privatnih zrakoplova.
 
Jureško je iznio i podatke da je prošle godine Ultru pratilo više od 900 akreditiranih novinara, dok se vrijednost PR objava procjenjuje na više od 20 milijuna eura.
 
Festival podupiru brojne institucije, uključujući Grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju te njihove turističke zajednice kao i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice koji je za taj festival 2014. i 2015. izdvojio ukupno 1,5 milijuna kuna, od čega 900 tisuća kuna prošle godine.
 
'Line up' 2016. s više od 150 izvođača
 
U svemu je svakako najvažnija glazba koju će ove godine na pet pozornica puštati oko 150 izvođača tzv. big  room  zvuka, trancea i techna, a među njima su i trenutno najjača imena svjetskih DJ-a: Above & Beyond, Adam Beyer, Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Carl Cox, Dash Berlin, David Guetta, Hardwell i drugi.
 
U utorak je premijerno za Europu prikazan i film "Ultra World Aftermovie", koji je u dva mjeseca otkako je objavljen pregledan više od milijun puta i koji prikazuje događanja oko Ultra festivala u svijetu, a više od pola filma posvećeno je destinacijama održavanja festivala, među kojima posebno mjesto imaju Hrvatska, Split i otoci. (Hina)

facebook.com/ultraeurope