Preskočite na glavni sadržaj

Virtualno ruho Dana arhitekata 5.0 kroz 2021. godinu

Dani arhitekata 5.0 – 2021. održat će se, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, u novom virtualnom formatu u sedam termina, ove godine kroz cijelu 2021. godinu. Epidemiološke mjere za sada još uvijek ne omogućuju održavanje stručnog skupa.
vrijeme: 12.05.2021.
mjesto: Zoom platforma
url: https://arhitekti-hka.hr/hr/

Dani arhitekata nastoje i nadalje biti mjesto gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata i inženjera u Hrvatskoj.

Teme će obuhvaćati razne aktualne aspekte arhitektonske struke i bit će poticaj članovima HKA-a, a i ostalima, da aktivno budu uključeni u redefiniranje i pozicioniranje naše struke u društvu. Također teme Dana arhitekata 5.0  inspirirane su programima rada, aktivnostima i iskustvima odbora Hrvatske komore arhitekata.

DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI 1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI 2
Termini održavanja su: 12. 5. i 9. 6. 2021. god.
Područni odbor Zagreb priprema serijal od dvije sesije webinara o javnim arhitektonskim natječajima, u kojem će se predstaviti prakse i prednosti provedbe javnih arhitektonskih natječaja, s ciljem poboljšanja njihovog statusa unutar struke i društva. Upoznat ćemo prakse iz inozemstva i otvoriti diskusiju kako implementirati pozitivne prakse u zakonodavni okvir. 
 
DANI ARHITEKATA 5.2  / STANDARDI KVALITETE ARHITEKTONSKIH USLUGA / BIM I DIGITALNA TRANSFORMACIJA ARHITEKTONSKIH USLUGA
Termin održavanja: dvije konferencije početkom listopada 2021. god.
Zbog nepostojanja jasnih smjernica ili nepridržavanja standarda usluga Odbor za standardizaciju usluga i BIM planira kroz dvije konferencije informirati i educirati zainteresirane kolege o primjeni standarda i formiranju smjernica i nadogradnju postojećeg standarda usluga arhitekata, te predstaviti BIM kao osnovu digitalne transformacije arhitektonskih i projektantskih usluga.
 
DANI ARHITEKATA 5.3 / RESTART – POVRATAK ISHODIŠTIMA ZA NOVI POČETAK
Termin održavanja: 20. 10. 2021. god., na Svjetski dan krajobraznih arhitekata
Odbor krajobraznih arhitekata usmjerio je svoje aktivnosti stvaranju preduvjeta za unaprjeđenje regulatornog okvira i formalnog statusa krajobraznih arhitekata, pri čemu važnu ulogu ima javna promocija struke krajobrazne arhitekture kao neodvojive sastavnice integralnog urbanističko-arhitektonskog promišljanja prostora, posebice u preklapanju planiranja krajobraza i prostorno / urbanističkog planiranja.
 
DANI ARHITEKATA 5.4 / PROSTORNA AGENDA
Termin održavanja: početak studenoga, povodom Svjetskog dana urbanizma
Odbor za urbanizam HKA uz zagovaranje promjena zakonodavnog okvira intenzivno radi i na razvoju planerske discipline kroz razvoj i primjenu stručnih standarda te poticanje kvalitete planiranja.
Skup u sklopu Dana arhitekata ima za cilj popularizirati disciplinu prostornog planiranja i otvoriti dijalog o aktivnostima koje mogu dovesti do poboljšanja u sustavu prostornog planiranja. Uz zagovaranje promjena zakonodavnog okvira teme skupa nazvanog Prostorna agenda bit će i razvoj planerske discipline kroz osmišljavanje stručnih standarda i smjernica te poticanje kvalitete planiranja.
 
DANI ARHITEKATA 5.5 / NOVI ZAKONODAVNI OKVIR: PRIJEDLOZI ARHITEKTONSKE STRUKE
Termin održavanja: druga polovica studenoga 2021. god.
U tijeku su izrade prijedloga izmjene zakonodavnog okvira u gradnji i prostornom planiranju, koji bi se prezentirali na Danima arhitekata 5.5.
 
Dane arhitekata 5.0 moći ćete pratiti na komunikacijskoj platformi Zoom, uz zasebnu najavu i link za prijavu prije svakog termina.

Organizacijski odbor ovogodišnjih Dana arhitekata čine: Lea Pelivan, predsjednica Područnog odbora Zagreb, Zoran Boševski, Područni odbor Zagreb, Damir Mance, predsjednik Odbora za standardizaciju usluga i BIM, Vedran Orešić, Odbor za standardizaciju usluga i BIM, Robert Duić, predsjednik Odbora krajobraznih arhitekata, Domagoj Vranješ, Odbor krajobraznih arhitekata, Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam, Romana di Giusto, Odbor za urbanizam, Robert Loher, stručni tajnik HKA-a, Gabrijela Kosović, glavna tajnica HKA-a i Rajka Bunjevac, predsjednica HKA-a.

Opširnije:
https://arhitekti-hka.hr/