Preskočite na glavni sadržaj

Eurimages podržao čak četiri manjinske hrvatske koprodukcije

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 162. sjednici, koja je 19. ožujka održana online, podržao ukupno 24 projekta. Među igranim filmovima su i četiri manjinske koprodukcije.
vrijeme: 23.03.2021.
url: https://www.coe.int/en/web/eurimages/newsroom

To su: Kapa Slobodana Maksimovića, koprodukcija Slovenije, Luksemburga, Slovačke i Hrvatske podržana iznosom od 205 000 eura, Živi i zdravi Ivana Marinovića, koprodukcija Crne Gore, Češke, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije podržana iznosom od 139 000 eura, Antikvarijat redateljice Rusudan Glurjidze, koprodukcija Gruzije, Rusije i Hrvatske podržana iznosom od 150 000 eura i film Kajmak u režiji Milča Mančevskog, koprodukcija Sjeverne Makedonije, Danske, Bugarske, Nizozemske i Hrvatske podržan iznosom od 180 000 eura. 
 
Kapa Slobodana Maksimovića dugometražni je igrani film za djecu koji nastaje pod okriljem kuća Senca Studio (Slovenija), Wady Films (Luksemburg), objectif (Slovačka) i Studija dim (Hrvatska). Scenaristica je Saša Eržen, direktor fotografije Sven Pepeonik, a glavne uloge igraju Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar i Frano Mašković. Producentica je Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan (Studio dim). Kapa je alternativni božićni film o dvoje djece koja sama sebi ispune životne želje. Uhodeći lažnog Djeda Mraza usred Badnje noći, dječak koji u životu nema ništa i djevojčica za koju se čini da ima sve – započinju nevjerojatnu avanturu. Snimanje filma započelo je sredinom siječnja u Ljubljani. 
 
Živi i zdravi redatelja i scenarista Ivana Marinovića nastaje kao koprodukcija Crne Gore (Adriatic Western), Češke (Analog Vision), Srbije (Sense Production), Hrvatske (Kinorama) i Sjeverne Makedonije. Ivan Marinović uz Mariju Stojanović zadužen je i za produkciju dok je hrvatska koproducentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Priča je to o Dragani koja, dva dana prije vjenčanja, objavljuje da se ne želi udati. A sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti narezani. Za oca obitelji Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova priroda će natjerati mladence da se vjenčanje ipak održi. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluotoku, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.
 
Antikvarijat redateljice Rusudan Glurjidze nastaje pod okriljem kuća Cinetech (Zurab Magalashvili, Gruzija) i Viva Films (Nadezhda Gorshkova, Rusija). Hrvatski koproducent je Sergej Stanojkovski (Avvantura, Hrvatska). Ovo će biti novi redateljski rad u opusu Russudan Glurjidze, zasad najpoznatijoj po višestruko nagrađivanom i hvaljenom filmu Kuća drugih. Snimanje Antikvarijata trebalo bi početi na ljeto/jesen ove godine. Scenarist filma je Oleg Negin. 
 
Crna komedija, dugometražni igrani film Kajmak u režiji Milča Mančevskog – koji je ujedno scenarist i glavni producent – nastaje kao koprodukcija Sjeverne Makedonije (Banana Film), Danske (Meta Film), Bugarske (Dare Films), Nizozemske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Jaako dobra produkcija). Film govori o odnosu dva para, na suprotnim polovima društvene ljestvice, te propituje granice muško-ženskih odnosa. 
 
Svi navedeni naslovi podržani su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. 
 
Eurimages je na svojoj 162. sjednici, održanoj online 19. ožujka, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 5.822,000 eura. 
 
U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 162. sjednici 45,83 posto podržanih projekata su djela redateljica. 

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici, a sve ostale detalje na službenim stranicama Eurimagesa
 
Izvor: HAVC