Preskočite na glavni sadržaj

Zbog velikog interesa Filmska naSTAVa opet online u travnju

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 5. travnja 2021. Uz standardno najbolje predavače, koje već svi dobro poznaju, polaznici mogu očekivati najbolju analizu i raspravu.
prijava: 05.04.2021
url: https://filmskanastava.hfs.hr/

Filmska naSTAVa u kinu 'Tuškanac' jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.
 
Na prošloj online Filmskoj naSTAVi sudjelovalo je čak 280 polaznika, a na kraju su pohvalili dobru organizaciju nastave i izbor filmova. Svidjelo im se i online održavanje nastave jer su je tako mogli pohađati i oni koji nisu iz Zagreba. Upravo zato, ali i zbog epidemioloških uvjeta, opet se odvija online u suradnji s vodećim regionalnim filmskim distributerom, Continental filmom.
 
Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 6. do 10. travnja 2021. od 10 do 13 sati, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.
 
Nakon online gledanja filmova, na online platformi učenici će ih analizirati i interpretirati, uz raspravu koju će voditi predavači. To podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici. 
 
Filmska naSTAVa radom je započela školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dvama ciklusima: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a u školskoj je godini 2015./2016. prvi put održan i ljetno-jesenski ciklus. Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. 
 
Za dodatne informacije obratite se e-poštom na martina.kolaric@hfs.hr
 
Izvor: HAVC