Preskočite na glavni sadržaj

Održano jubilarno peto izdanje Nagrade Ambasador elektroničke glazbe

U petak, 19. ožujka, u Centru Gervais u Opatiji održana je peta svečana dodjela Nagrade Ambasador elektroničke glazbe koja je ove godine dodijeljena u 28 kategorija za najbolja ostvarenja u 2020. godini akterima hrvatske i regionalne elektroničke scene.
vrijeme: 19.03.2021.
mjesto: Opatija
url: http://www.ambasador.hr/

Dodjela nagrade, koju organizira udruga Klubska kultura, okupila je jučer u Opatiji predstavnike elektroničke glazbene scene iz čitave Hrvatske koji su došli preuzeti nagradu, nastupiti na svečanoj dodjeli ili podržati kolege, što je bila izvrsna prilika za networking koji mnogim glazbenicima i djelatnicima event industrije nedostaje od početka pandemije. Dodjelu je pozdravnim govorom otvorio ravnatelj festivala Opatije Ernie Gigante Dešković, koji je tom prilikom rekao kako im je cilj od Opatije napraviti jedan od centara elektroničke glazbene scene.
 
Među nagradama struke i publike može se izdvojiti nekoliko domaćih kategorija; nagradu za izvođačicu godine dobila je Aklea Neon koja je na pozornici u šali rekla da je bizarno u 2020. godini dobiti nagradu za izvođača godine, a ona je osvojila čak dvije. Radijskom emisijom godine proglašen je Mojo Soundsystem kojeg na Yammat FM-u vodi Ivona Kovačević. Nagradu za disco, dance/electro pop izdanje godine osvojila je pjesma Tajna od benda Nipplepeople, nagrada za najbolje bass izdanje godine pripala je pjesmi Serious Music koju potpisuju Filip Motovunski i Joe Raygun objavljenoj na Ram Recordsu, a za najbolje techno izdanje godine nagrađen je Ghostmachine, suradnja Gregora Treshera i Petra Dundova objavljena na SCI+TEC etiketi. Nagradu za najbolji album plesne/suvremene elektroničke glazbe dobio je album 3.0 grupe Cortex Thrill objavljen na Bonzai etiketi, a nagradu za konceptualni video stream godine Cercle (Disclosure – NP Plitvička jezera). Kategorija Event godine u 2020. godini obuhvatila je sva festivalska i klupska događanja, a nagradu je u toj kategoriji osvojio riječki Thru The Bushes festival. Internetski radio Radio 808, koji uskoro dobiva i zagrebačku radijsku frekvenciju, osvojio je nagradu za poseban doprinos sceni, a nagrada za životno djelo dodijeljena je Peri-Fullhouseu. Popis svih nagrađenih projekata i izvođača nalazi se na internetskoj stranici nagrade www.ambasador.hr.
 
Nezavisna izdavačka kuća Dobar House osvojila je nagradu za najbolju nezavisnu izdavačku kuću godine, ali je i kroz druge kategorije prepoznat njihov rad u protekloj godini; nagrađeno house izdanje godine Toma Buga objavljeno na etiketi Dobar House te vizualno rješenje godine za cover Hane Matić.
 
“Sretan sam i oduševljen nagradom. S Gregorom radim već deset godina, a ova nagrada je priznanje struke za taj rad i govori nam da idemo u dobrom smjeru. Na početku godine sam bio tužan i puno mi je gaža otkazano, ali sam se na kraju pomirio sa sudbinom, okrenuo se produkciji i shvatio koliko sam zapravo vremena izgubio s tim putovanjima. Vratio sam se tamo gdje sam kao autor i krenuo, a to mi je probudilo inspiraciju što će se i vidjeti na novim izdanjima.” rekao je Petar Dundov na jučerašnjoj dodjeli nagrada Ambasador.
                                                              
Regionalni izvođači i projekti nagrađeni su u čak deset kategorija među kojima se mogu izdvojiti; Blender w/ Marco Carola održan u beogradskom klubu Hangar dobio je nagradu za regionalni event godine, a najboljim konceptualnim video streamom godine u regiji proglašen je Time:Code. Nagradu za najbolji regionalni album plesne/suvremene elektroničke glazbe osvojio je Digging For the Good Stuff Dejana Milićevića objavljen na Tit Zero Recordings etiketi, a najboljim regionalnim izdanjem godine proglašen je Sadcited Andrewa Mellera objavljen na Sola etiketi. Najboljom regionalnom nezavisnom izdavačkom kućom proglašen je 1605 kojeg je 2007. godine osnovao slovenski DJ Umek, a bosanski drum and bass producent Billain osvojio je nagradu za najboljeg regionalnog izvođača godine.
 
Na dodjeli organiziranoj u četiri dijela, koju je publika mogla uživo pratiti putem live video streama, svoje su elektroničke nastupe uživo izveli glazbenici iz Rijeke i okolice; Full Ferry & Bruns Lay, Mystic Live Marinada, Flip Flop Fatality i The Siids. The Siids je electro duo  iz Rijeke kojeg čine Stanislav Grdaković i Darko Terlević koji stvaraju glazbene poslastice na tragu svjetskih indie uspješnica, njegujući pritom senzibilitet prema najboljem od nasljeđa synthpopa i post-punk ere.  DJ i producent Dalibor Brkić poznatiji kao Mystic, na sceni je od 1999. godine, prošle je godine objavio treći studijski album “Forgotten Man” izdan na etiketi Synthrec, a upravo je single s tog albuma nominiran za Nagradu Ambasador. Zvuk glazbenog sastava Marinada iz Rijeke zasniva na spoju elektronike i akustike, a bend čine Marin Alvir (vokal, sintesajzer), Robert Merlak (sintesajzer, sempler), Marko Čavrak (prateći vokal, sintesajzer) i Saša Matić (prateći vokal, elektronski bubanj).  Flip Flop Fatality je zanimljivo i psihotično muzičko putovanje iz Rijeke. Bend čine Vedran Medanić, Hrvoje Karabaić i Leni Crnković. Koristeći bubanj, bass, klavijature i vokal FFF pronalaze svoj vlastiti izraz u kojem iskusno glazbeno uho osim math rocka, psy rocka te noisea može čuti i lijepe ambijentalne dijelove koji zaokružuju ovu neobičnu glazbenu priču.

Dodjela Nagrade Ambasador organizirana je uz podršku Grada Opatije koji već desetljećima podržava elektroničku glazbenu scenu, a želja je organizatora da se svečana dodjela nastavi održavati u Opatiji uz mnogo bogatiji popratni program koji će uključivati glazbene nastupe i  glazbenu konferenciju. Udruga Klubska kultura koja organizira dodjelu Nagrade Ambasador, ove je godine osmislila diskurzivni program Simpozij koji se sastojao od tri panela o aktualnostima na elektroničkoj glazbenoj sceni. Simpozij je održan u popodnevnim satima prije dodjele nagrada, a otvoren je panel raspravom Plan otvaranja event industrije - koncerti, clubbing, festivali koju je moderirao Adnan Mehmedović Medo, organizator Fresh Island festivala i voditelj Radne skupine za event industriju pri Glasu poduzetnika. Gosti panela bila su četvorica organizatora renomiranih festivala; Krešimir Biškup (Forestland festival); Marin Biočić (Seriously Twisted); Sanjin Djukić (LAA, Exit festival); Simon Horvat (Sonus festival).
 
"Po uzoru na mnoge europske zemlje koje su već najavile otvaranje event industrije bilo bi dobro da Hrvatska učini isto jer je za organizaciju svakog eventa potrebno nekoliko mjeseci kako bi se organizatori pripremili. Upravo zato je sad oko Uskrsa krajnji čas da se organizatori obavijeste o planu pod kojim uvjetima i na koji način će moći organizirati događanja u ovoj sezoni i ovog ljeta kako bi mogli planirati i promovirati. Primjerice Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Nizozemska, Belgija, Irska i Danska već su sve objavile plan evenata, a svaka je zemlja osigurala i sigurnosni fond za organizatore koji će pokriti sve nastale troškove u slučaju otkazivanja događanja." istaknuo je Adnan Mehmedović Medo.
 
Treći panel na temu Što znači biti DJ u Hrvatskoj? predvodili su pioniri elektroničke scene u Hrvatskoj, Petar Dundov i Virgin Helena.
 
Program je ostvaren u suradnji s: Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatija, HDS-ZAMP, Jana, Festival Opatija, Liminal, Distune, Klubskascena.hr.

Više informacija o Ambasador nagradi na webu i društvenim mrežama:
www.ambasador.hr / instagram.com/nagrada.ambasador / facebook.com/nagrada.ambasador