Preskočite na glavni sadržaj

Austrijski kulturni forum u ožujku organizira program 'Film ponedjeljkom'

Austrijski kulturni forum u Zagrebu svoj će program u ožujku posvetiti filmu - u okviru online programa "Film ponedjeljkom“ svaki će tjedan predstaviti nove austrijske filmske uratke.
vrijeme: 08.03.2021.
url: https://kulturforum-zagreb.org/

Kako je najavljeno, odabrani filmovi često se bave ljudima čije zasluge i kreativni potencijal nisu dovoljno priznati i čiji se glasovi ne čuju, a u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, poseban fokus stavit će na žensko stvaralaštvo.

Dokumentarni film "Sie ist der andere Blick“ Christiane Perschon, koji se opisuje kao "inspirativna posveta počecima feminističkog pokreta", okuplja austrijske umjetnice koje progovaraju o preprekama na koje su nailazile na početku karijera.

Sve su one rođene između 1936. i 1943. godine i sedamdesetih su bile dio bečke umjetničke scene na kojoj su se susretale s dominacijom muškaraca, osporavanjem kreativnosti, seksualnom zlostavljanju, nemoći naspram patrijarhalnih struktura u društvu i obitelji, određivanju kroz ulogu majke te nedostatku autonomije.

Uz Međunarodni dana žena Austrijski kulturni forum predstavlja i online koncert - nastupa Trio Astorio u kojem su austrijska violinistica Judith Fliedl, njemačka violončelistica Christine Roider i austrijska pijanistica Johanna Estermann.

Na zajedničkim koncertima u New Yorku, Berlinu i Grazu do izražaja je došlo što, uz ljubav prema komornoj glazbi, uživaju u vremenu provedenom na pozornici, komunikaciji s publikom i željom da zajedno i iskreno stvaraju glazbu, ističe se u najavi.

Tjedan dana kasnije na programu je "senzibilan, iskren i zabavan" dokumentarni film o odrastanju "Relativ Eigenständig“ Christin Veith, svojevrsni društveni i filmski eksperiment.

Naime, autorica je tijekom tri godine dala mladim protagonistima iz dviju škola udaljenih manje od 50 metara svoju video kameru da dokumentiraju svoj život. Ishodišna točka njihovo je podrijetlo - jedna skupina tinejdžera pohađa privatnu školu, roditelji su im terapeuti i dizajneri, a druga javnu srednju školu s visokim udjelom migranata, gdje su roditelji radnici, vozači kamiona, čistačice.

"Između su predrasude, snovi, strahovi i naposljetku različiti svijetovi koje Christin Veith s impresivnom lakoćom povezuje u zajednički filmski projekt", napominje se.

Za 22. ožujka najavljen je film Želimira Žilnika "Najljepša zemlja na svijetu", svojevrsni "pledoaje za društvo u kojem se raznolikost zbilja uvažava."

Protagonisti su ljudi koji su stigli u Austriju nakon što su morali napustiti svoju domovinu zbog rata, gladi i nužde. Prikazuju se scene iz njihovog svakodnevnog života: nastava stranog jezika, zajednički obroci s prijateljima, posjeti božićnom sajmu, potraga za stanom i radnim mjestom.

Posljednji ponedjeljak u ožujku rezerviran je za film o Eugeniji Schwarzwald, uspješnoj pedagoginji i reformatorici  koja se među prvima zauzela za obrazovanje djevojčica.

Bila je osnivačica poznatih Schwarzwaldskih škola i jedna od prvih zagovaratelja pedagogije bez nasilja i slobodnog razvoja djeteta, a kao učitelje uspjela je pridobiti umjetnike poput Oskara Kokoschke i Arnolda Schönberga.

Bettina Rossbacher, recitatorica i organizatorica književnih programa, predstavit će ju kroz svoj video uradak. (Hina)