Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen novi roman Pavla Pavličića "Kužni pil"

Istaknuti književnik Pavao Pavličić objavio je novi roman, "Kužni pil", u kojemu taj majstor pripovijedanja svoje čitatelje ponovo vodi u Varoš, mitsko mjesto brojnih svojih romana, u napetoj priči o zabludama prošlosti i potrazi za izgubljenim zavičajem. 
vrijeme: 16.11.2020.
url: https://mozaik-knjiga.hr/

Pavao Pavličić najproduktivniji je i najčitaniji hrvatski književnik, koji je u bogatoj karijeri objavio više od 100 naslova.

Nakon naslova "Pohvala starosti", "Pohvala tijelu" i "Bakrene sove", koje su postigle veliki uspjeh i nekoliko izdanja, stigla je i knjiga "Kužni pil", napeta i zanimljiva priča o našoj prošlosti, zabludama, pogreškama i ljubavi koja uvijek, unatoč svemu, pronađe put.

Knjigu je objavio nakladnik Mozaik knjiga.

"Majstor pripovijedanja Pavao Pavličić odlučio nas je odvesti na još jedno neobično putovanje. U Varoš, koji tako neodoljivo podsjeća na Vukovar, u njegove podzemne hodnike, stare spomenike, groblja, među knjige rođenih i umrlih", stoji u najavi.

U lipnju 2000. godine održava se veliki simpozij u povodu sto pedesete obljetnice osnutka grada Varoša, mitskoga mjesta brojnih Pavličićevih romana. Na simpoziju sudjeluju znanstvenici različitih profila, ali ispod njihovih stručnih interesa proviruju svjetonazorski stavovi koji utječu na atmosferu cijeloga skupa, pa dovode i do nekih sukoba. Ali Pavličić ne bi bio Pavličić da u cijelu priču ne uvede i dozu misterija, a sve se vrti oko kužnoga pila, zavjetnoga stupa na glavnom trgu.

Priču nam priča čovjek koji je u Varošu rođen, ali je iz njega odveden još kao malo dijete i nikad se nije vraćao, pa tako sad traga za izgubljenim zavičajem. A ta će potraga za njega biti od iznimne važnosti. Iako mu je već pedeset godina, upoznat će i ljubav svoga života, ženu koju će mu dovesti ovaj splet tajanstvenih događaja.

S dosad objavljenih više od 100 naslova - romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu, Pavao Pavličić (1946., Vukovar) najproduktivniji je hrvatski pisac. Posebno se istaknuo djelima kriminalističkog žanra, a prema podacima o posudbama knjiga u knjižnicama, ujedno je i najčitaniji domaći književnik.

Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika novije generacije, Pavličić je započeo kao novelist, pripovijetkama među kojima se ističu "Vilinski vatrogasci", "Dobri duh Zagreba", "Slobodni pad", "Vodič po Vukovaru", "Prolazna soba" i druge.

U svojoj je iznimno bogatoj spisateljskoj karijeri dobitnik mnogih nagrada za književnost, od kojih tri Nagrade Ksaver Šandor Đalski, Nagrade Zvane Črnja i Mato Lovrak te mnogih drugih. Osim u Hrvatskoj, njegova su djela rado čitana diljem Europe. Francuski, njemački, danski, slovački, češki i bugarski samo su neki od jezika na koji su prevedeni neki od Pavličićevih naslova.

Bogat i raznolik opus ovog književnog znalca prepoznali su i u sedmoj umjetnosti te tako često koristili njegove romane za pisanje i razvoj brojnih scenarija. Osim u filmu, ljubitelji djela Pavla Pavličića mogli su uživati i u kazalištu gdje se njegov dramski tekst "Kazališni život" 1981. godine našao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, dok je roman za mlade "Trojica u Trnju" postavljen u HNK-u Varaždin. (Hina)