Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tonke Jelača Marijančević u Šibeniku

U Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku u tijeku je samostalna ambijentalna izložba akademske umjetnice Tonke Jelača Marijančević pod nazivom "Arhitektura neba – stvaranje života". 
vrijeme: 28.07.2020.
mjesto: Galerija sv. Krševana, Šibenik
url: http://www.galerija-sv-krsevana.hr/

'Tonka Jelača Marijančević ambijentalnom izložbom vraća posjetitelja u kontakt s pradavnim korijenima i svrhom koju utjelovljuje sâm život. Oblikovanjem niza elemenata od prirodnih materijala umjetnica nas vraća na prapočetke tj. u svijet svih onih jedinki koje čine osnovu života kakvog danas poznajemo, a kojeg često ne zamjećujemo jer smo suviše fokusirani na sebe. Niz najsitnijih i krajnje raznolikih čestica, elemenata i jedinki čini začetak razvoja života i njegove uloge u svijetu. Ciklus radova sazdan od jednostavnih, ali i izuzetno različitih formi oblikovanih u suptilnoj i naglašeno fragilnoj tehnici papier mâchéa počiva na oblikovanju gnjezdišta odnosno mjesta rađanja i očuvanja života. Prirodni oblici u vidu vitičastih, oblih, zavojitih, školjkastih i gljivastih formi stvaraju jedan novi, a opet toliko poznati i bliski nam svijet. Svijet je to lakih i lebdećih lampiona s ticalima koja se razvijaju poput korijena rastući i šireći se iz svoje inicijalne forme, te školjkastih oblika smještenih na tlu iz kojih niče život, nakon čega kukuljice postaju prirodno sklonište nekom drugom životu. Kombinacija kaširanog papira ili drveta s tankim nitima žice podloga je za oblikovanje vlastitih svjetova jedinstvenih formi koje nikada ranije nismo vidjeli, a opet su nam svima dobro poznati kroz kolektivnu svijest i memoriju.'...  -  Sonja Švec Španjol, mag.hist.art., prilagođeno iz predgovora

Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza 2020. i može se razgledati sve dane osim nedjeljom u terminima od 10-13 sati i od 20-22 sata.

https://hr-hr.facebook.com/events/1003633703399651/