Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Ništa osobno' Karama Natoura

Povodom izložbe 'Zamagljene granice  / Blurred Lines', HULU Split i Galerija Zlatna vrata organiziraju online otvorenje/ hrvatsku premijeru filma 'Nothing Personal' arapsko-izraelskog umjetnika Karama Natoura.
vrijeme: 13.07.2020.
url: http://www.hulu-split.hr/
Riječ je o dvadesetminutnom dvokanalnom videu o kojem više informacija možete pročitati u nastavku teksta. Po završetku premijere slijedi razgovor s umjetnikom kojeg će voditi kustosica izložbe Olga Stefan.

Izložba Zamagljene linije/Blurred Lines može se pogledati od ponedjeljka 13. srpnja u 20:00 u Galeriji Zlatna vrata. Ulaz je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 27. srpnja 2020. godine.
 
Poveznica preko koje možete pristupiti Premijeri i razgovoru s umjetnikom:
https://us04web.zoom.us/j/77522332119?pwd=cllKY2pUZjVhOXYrSktId1JSZmZ2UT09
Meeting ID: 775 2233 2119
Password: hulu
 
Karam Natour
Ništa osobno (Nothing Personal)

21:03 min. | 2017. | dvokanalni video | HD video | boja | zvuk | loop
 
'Ništa osobno' je video uradak podijeljen na dva ekrana na kojima se prikazuju dva simultana pogleda: jedan na unutrašnjost umjetnikova ateljea, a drugi koji gleda van studija prema hodniku i veži koji vode do samog studija. Video započinje prizorom umjetnika koji leži na krevetu usred studija i slabašno zove hitnu medicinsku službu, Magen David Adom. Uskoro stiže tim bolničara koji ispituju umjetnika i daju mu prvu pomoć. Natour se obraća telefonskom operateru na engleskom te koristi isti jezik u razgovoru s paramedicinskim osobljem koje mu pristiže u pomoć. Izbor ovog jezika oslobađa ga odabira između jedno od dva neposredna jezika koja su relevantna za njegov identitet arapsko-izraelskog umjetnika: hebrejskog i arapskog. Ovaj izbor budi osjećaje nesigurnosti i dezorijentiranosti u medicinskom timu po pitanju identiteta pacijenta i uzroka njegove nevolje. Natour opisuje svoju nemogućnost kretanja. Ovo stanje nepokretnosti centralni je i ključni fokus filma; dokumentacija jednog umjetnika, koji je ujedno arapsko-izraelski građanin, kako leži u krevetu nesposoban za pokrenuti svoje tijelo. Ova situacija spaja dva identiteta i odaje političke vrijednosti koje su svojstvene obama konceptima (umjetnika i građanina). Poziv u pomoć također obuhvaća oba identiteta – mladog umjetnika na početku svoje karijere i arapskog državljanina u Izraelu – te otkriva fragilnost i nabijenu složenost vezanu uz njih. Natourov video spaja fikciju i stvarnost, istinu i laži, te stvara aluzivan, simbolički sistem religijskih, nacionalnih i lingvističkih identiteta.

 
Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova, Grada Splita,  Zlatnih Vrata  i  medijskih pokrovitelja Dalmatinski portal i Radio Sunce.

HŽPP će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom.