Preskočite na glavni sadržaj

Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. st. MLU

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku od 2. srpnja do 24. rujna 2020. predstavlja izložbu 'Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti'. Muzejska građa sakralne tematike MLU dosad je nekoliko puta problematizirana i prezentirana, većinski kao cjelina unutar šireg konteksta, a kao samostalna tema izložbi, svega dva puta. 
vrijeme: 02.07.2020.
mjesto: Muzeja likovnih umjetnosti, Osijek
url: http://www.mlu.hr/

'Prvi puta, kada je prikazana u kontekstu sakralne umjetnosti XVIII. stoljeća na području čitave Slavonije 1971. godine i drugi puta 2003. godine kada je održana prigodna izložba povodom dolaska pape Ivana Pavla II. u Osijek.  Izložba Angelus! ima za svrhu prezentaciju dijela fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u krajnjem cilju pripreme za novi Stalni postav muzeja kao druga po redu izložba u seriji, nakon Autoportreta iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, izložbe otvorene u svibnju ove godine.

Konkretno, izložba Angelus! je koncentrirana na djela sakralne tematike dviju muzejskih zbirki, Zbirke slikarstva XVIII. i XIX. stoljeća te Zbirke crteža i grafika XVIII. i XIX. stoljeća.Izložbom će, osim prezentacijom bogate i zanimljive građe, biti problematizirana uloga djela sakralne tematike u muzejskom okruženju te načini i mogućnosti njihove prezentacije u tom kontekstu. Ulaskom u muzej rijetko promišljamo o primarnoj namjeni nekog umjetničkog djela, tko su mu bili vlasnici, gdje je izvorno stajalo i kako je korišteno. Specifičan karakter djela sakralne umjetnosti nameće da se promišlja upravo o tome jer, iako muzej nije mjesto molitve, sveta slika svakako jest i, bez obzira na svoj sadašnji muzejski karakter, nikada nije izgubila sakralni, svoju svetost – ona nastavlja živjeti u njoj u novom kontekstu. Upravo takav stav je vrlo nov u muzejskoj struci, a ukratko iznesena problematika svetosti muzejske slike vrlo aktualna na svjetskoj razini.

Kako bi se dodatno istaknuo takav, ne isključivo muzejski karakter predmeta, odnosno izložbe, i sam naslov pozdravlja posjetitelja u duhovnom tonu: Angelus! jest, naime, stari pučki pozdrav izveden iz molitve Anđeoski pozdrav (Gospino pozdravljenje) kojom se komemorira Gabrijelovo navještenje radosne vijesti: Angelus Domini nuntiavit Mariæ.' (...)

Opširnije:
http://www.mlu.hr/