Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jane i Petra Dapca u Rijeci

U subotu, 27. lipnja u podne, u Galeriji Principij se otvara izložba Jane i Petra Dapca, kćeri i oca, nasljednika slavnog Toše Dapca. Izložba naziva 'Sloboda od i sloboda za' ostaje otvorena do 7. srpnja 2020.
vrijeme: 27.06.2020.
mjesto: Rijeka, Galerija Principij
 
... 'Petar i Jana Dabac otac su i kći. Iako obiteljski povezani, njihov umjetnički put bitno se razlikuje te, u skladu s vremenom i društvom, njihov rad polazi s donekle drugačijih pozicija*. Pa ipak u Galeriji Principij mogu se vidjeti radovi koji jasno progovaraju upravo o slobodi.
Kada se vratila s umjetničke rezidencije u Kremsu 2018., Janine impresije i priče referirale su se na lakoću stvaranja i slobodu koju je iskusila – mogućnost da radi samo svoju umjetnosti (tako neuobičajena pojava za sve nas koji radimo u kulturi) rezultirala je neumornom potragom i stvaranjem. Nisam sigurna koja je kronologija nastanka, međutim dva rada prikazana u Principiju nastala su upravo u Kremsu – Crvena nit  i Intimate distance. Radovi Petra Dapca izloženi u galeriji nastali su pak u velikom vremenskom luku. Kultni rad Virus nastao je 1972. godine te je dio eksperimenata s fotografskim medijem koje Dabac tada poduzimao, dok je rad Konac filma nastajao u prvom desetljeću dvije tisućitih u procesu autorova  prelaska s analognog na digitalni medij.' ... –  Lana Lovrenčić

---
*Petar Dabac (1942.) fotografijom se počinje baviti šezdesetih godina prošloga stoljeća u fotostudiju svog strica Toše Dabca. Paralelno studirajući na Fakultetu za strojarstvo i brodogradnju, za fotografiju kao poziv odlučuje se 1970. nakon Tošine smrti. Jana Dabac (1978.), odrastajući okružena umjetnošću, odlučuje se za studij arhitekture koji završava u Zagrebu. Fotografija s vremenom postaje jedan od medija u kojima djeluje.