Preskočite na glavni sadržaj

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu

Digitalnom platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr Hrvatski filmski savez dovodi Filmsku naSTAVu u sve hrvatske osnovne i srednje škole.
vrijeme: 09.06.2020.
url: https://filmskanastava.hfs.hr/
Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima diljem Republike Hrvatske.


Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima. Svi oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala. Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. Gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom.

 

Platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje.

 

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je pobliže upoznati sudionike sa svijetom filma i filmskog stvaralaštva djece i mladih. Gledaju se odabrani filmovi te se od nastavnika, nakon odgledanih filmova, očekuje vođenje i moderiranje diskusije učenika, u čemu će im pomoći usmjerena pitanja oblikovana prema posebno izrađenim predlošcima. Filmovi na digitalnoj platformi ostaju dostupni učenicima pa ih oni mogu ponovo pogledati, kao i samostalno odgovoriti na pitanja kreirana sa svrhom pomnije analize sadržaja, i to na interaktivan način. Ovim aktivnostima stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezika.

 

Program u trajanju jednoga školskog sata, u kojem će učenici i nastavnici zajedno gledati filmove, sačinjavaju kratkometražni filmovi nagrađeni na Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece,  Filmskoj reviji mladeži te Four River Film Festivalu.

 

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

 

“Namjera projekta je potaknuti ravnomjerni razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji. Poseban je fokus na školama koje nisu u mogućnosti sudjelovati u redovitim programima HFS-a poput Škole medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici, Obrazovnih programa u kinu Tuškanac te Filmske naSTAVe u gostima ili u kinu Tuškanac. Ovaj projekt pridonosi razvijanju kompetencija mladih ljudi, a nastavnici se stručno usavršavaju u području koje je nedovoljno zastupljeno, kako u nastavi, tako i u programu stručnih usavršavanja te time postaju konkurentniji na tržištu rada, a i otvaraju im se nove mogućnosti za rad s djecom i mladima. Zasad imamo zaista pozitivan feedback učitelja i djece koji su već uključena u projekt.”, izjavila je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskoga filmskog saveza.

 

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva kulture.