Preskočite na glavni sadržaj

Odgođen skup 'Valentin Benošić i Bicko selo u kontekstu hrvatske književnosti'

Stručni skup s prigodnim kulturnim programom posvećen 'Valentin Benošić i Bicko selo u kontekstu hrvatske književnosti', koji se trebao održati 22. travnja, odgođen je do daljnjega zbog pandemije koronavirusa, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika.
vrijeme: 22.04.2020.
url: http://www.dhk.hr
DHK napominje kako se prigodom obilježavanja 120 godina DHK u Bickom Selu u općini Garčin kod Slavonskog Broda trebao održati stručni skup s prigodnim kulturnim programom u organizaciji DHK - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski.

 

U organizaciji skupa sudjelovale su Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, Brodski kulturni krug Pannoniae gloria te UKUD Biđani, Bicko Selo.

 

Skup će se, napominje DHK, održati u drugom terminu tijekom 2020., a radovi sa skupa bit će objavljeni u prigodnom zborniku. Svoje će radove, uz ostale,  priložiti Ivan Stipić, Darija Mataić Agičić, Vlasta Markasović i Mirko Ćurić.

 

Valentin Benošić je prerano preminuli hrvatski pjesnik (Stružani kod Slavonskog Broda, 1941. — Zagreb, 1968.). U djetinjstvu je bolovao od tuberkuloze. Završio je učiteljsku školu i upisao Pedagošku akademiju. Bio je tajnik Matice hrvatske i član Društva književnika Hrvatske.

 

Prvu pjesmu bez naslova objavio je u Telegramu (1962.). Pjesme, prikaze i publicističke članke objavljivao je u Reviji Telegramu, vinkovačkom Godišnjaku MH, Književnim novinama, Brodskom listu, Rukovetima, Slavonskom narodnom kalendaru, Glasu Slavonije, Posavskim tokovima, Republici, Susretima i Novostima.

 

Pjesme su mu objavljene i u antologijama Mi, ovdje, Zaljubljenici Cibalae, Slava Panonije. (Hina)