Preskočite na glavni sadržaj

Nastavljaju se odgode kulturnih javnih događanja diljem Hrvatske

U skladu s preporukama o ograničavanju okupljanja Stožera civilne zaštite RH, a s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa COVID-19, do daljnjega su sve javne aktivnosti odgodili brojni muzeji i kazališta diljem Hrvatske.
vrijeme: 13.03.2020.
 

Zbog mjera zaštite javnog zdravlja sva javna događanja do daljnjeg je odgodio Arheološki muzej u Zagrebu.

 

"U skladu s preporukama o ograničavanju okupljanja Stožera civilne zaštite RH, a  s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa COVID-19, Arheološki muzej u Zagrebu donio je odluku o odgađanju do daljnjega svih javnih događanja u Muzeju. Muzej ostaje otvoren za posjetitelje i radi prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", priopćeno je iz AMZ-a.

 

Etnografski muzej odgodio je Dan Žumberka, koji se trebao održati 14. ožujka, uz priopćenje da će se planirano događanje održati kada se situacija smiri.

 

Slijedeći preporuke o mjerama opreza zbog koronavirusa, manifestacije i okupljanja odgodio je i Muzej grada Koprivnice, kao i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, koje je, temeljem preporuke Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, donijelo odluku da od 13. ožujka neće izvoditi predstave i koncerte.

 

Publika je pozvana da kupljene ulaznice na blagajni kazališta zamijeni za iste predstave koje će se izvoditi krajem travnja, u svibnju i lipnju, ili za neke druge predstave u tom periodu. Također, na blagajni se može dobiti i povrat novca za karte kupljene za odgođene predstave i koncerte.

 

Zbog nastale situacije, a sukladno preporukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH, s ciljem zaštite zdravlja svih gostiju i gledatelja, do daljnjega se odgađa i 25. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko - srijemskoj županiji.

 

Novi režim rada najavio je i Gradski muzej Varaždin, koji je do daljnjega odgodio sva javna događanja, dok izložbeni postavi ostaju otvoreni po redovitom rasporedu, s time da u razgled mogu ići pojedinačni posjetitelji i manje grupe (do 30 osoba).

 

U izložbenom postavu u Starom gradu istovremeno može biti najviše 100 osoba, u palači Herzer i na katu palače Sermage 50 osoba, a u izložbenom salonu u palači Sermage 20 osoba. Najavljeni dolasci grupnih posjeta u izložbene postave GMV-a, ako se ne otkažu, vrijede i dalje, ali do daljnjega se razgled organizira bez vodstva i po skupinama prema predviđenom broju posjetitelja, priopćeno je iz muzeja.

 

S obzirom na nove naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite odgođeno je i 57. Goranovo proljeće, koje se trebalo održati od 18. do 21. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci.

 

Zbog epidemiološke situacije u zemlji i okruženju, a sukladno odluci da se ne održavaju okupljanja više od 100 ljudi zbog preventivne mjere širenja koronavirusa, otkazan je i koncert Sigija Feigla & Jazz Orchester Steiermarka koji se 22. ožujka trebao održati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

 

Povrat za ulaznice kupljene online preko entrio.hr bit će automatski izvršen u roku od mjesec dana nakon planiranog početka događaja, dok se za ulaznice kupljene gotovinom na jednom od Entrio prodajnih mjesta mora poslati zahtjev za povrat najkasnije u roku od mjesec dana nakon planiranog početka događaja.

 

Pooštravanje mjera u borbi protiv koronavirusa slijedi i zagrebačko Gradsko kazalište Gavella, koje je donijelo odluku o otkazivanju svih izvedbi do 1. travnja, uključujući i premijeru predstave "Posjet stare dame" Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski, koja se trebala održati u subotu, 28. ožujka.

 

"O novom terminu premijere, kao i o izvedbama u travnju, pravovremeno ćemo informirati gledatelje i javnost. Sve informacije vezane uz zamjenu ili vraćanje kupljenih ulaznica može se dobiti na blagajni kazališta", stoji u priopćenju Gavelle.

 

O novim terminima održavanja odgođenih događanja, kao i o svim promjenama, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

 

Od subote, 14. ožujka, na dva tjedna zatvara se i književni klub Booksa a, ovisno o razvoju situacije, možda i na duže.

 

Kazalište Mala scena pak najavljuje da će svoje predstave prenositi uživo pa će tako u subotu, 14. ožujka u 17 sati izravno prenositi izvedbu predstave “Priča o oblaku” autora Roberta Frabettija i Ivice Šimića namijenjenu najmlađima, djeci od 1,5 do 5 godina, a publika streamove predstava može očekivati dva puta tjedno.

 

Odgođeno je i javno predstavljanje projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost, zakazano u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u utorak 17. ožujka. (Hina)