Preskočite na glavni sadržaj

Arheološka istraživanja splitske Stare vijećnice, u temeljima antički tragovi

Arheološkim istraživanjima Stare gradske vijećnice u Splitu u temeljima su pronađeni antički tragovi, a po završetku istraživanja slijedi njeno uređenje i adaptacija vrijedna 9,6 milijuna kuna, izvijestila je u srijedu splitska  Gradska uprava.
vrijeme: 11.03.2020.
mjesto: Split

Radovi adaptacije trajat će godinu dana.

Prema arheološkom Izvješću, otkriveno je da je u temeljima Stare vijećnice sačuvana linija centurijacije (antička tehnika katastarske premjere poljoprivrednog zemljišta) iz vremena prije izgradnje Dioklecijanove palače. Također pronađeni su ostaci materijala antičke ceste koja je vodila od zapadnih vrata Palače.

Pronađene su i gradnje prvih predromaničkih kuća, nakon građenja crkve sv. Lovre u 6. i 7. stoljeću i formiranja srednjovjekovnog groblja, a u romanici, tijekom splitske komune, u 12. i 13. stoljeću, zabilježeno je širenje i povećanje kuća. Dolaskom mletačke vlasti i gradnjom gotičke vijećnice i kneževog dvora te rušenjem crkve sv. Lovre Narodni trg dobio je novi izgled.

U istraživanjima je otkriveno i kako je izvorni izgled Stare gradske vijećnice, koja se sada nalazi na Narodnom trgu, bio jedinstven prostor, koji je kasnijim rekonstrukcijama pregrađivan, objašnjeno je .

Obnova i adaptacija Stare gradske vijećnice dio je strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena" koji integrira program razvoja posjetiteljske infrastrukture povijesne jezgre s Dioklecijanovom palačom, a koji je krajem studenog 2019. prijavljen na Poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Ono što su djelatnici splitske tvrtke Temenos arheološkim istraživanjem otkrili, najbolji je uvid u bogati povijesni život splitskog Narodnog trga  i promjene koje su se događale unutar srednjovjekovne vijećnice i tog dijela Splita, navodi se u priopćenju. (Hina)

Opširnije