Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina 2020.

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 12. travnja 2020.!
prijava: 12.04.2020
url: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/
Opširnije o natječaju...


Uvjeti natječaja:

– na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;

– ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;

– traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;

– u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;

– rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5 000 kuna brutto (!);

– rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;

– rad treba uvažiti specifične uvjete parka (npr. nema struje) i biti bez štetnih posljedica po park koji ima i spomenički status;

– rad treba biti privremenog karaktera;

– produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;

– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.


Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 19. rujna 2020., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.


Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati.


Natječaj je otvoren do 12. travnja 2020. (nedjelja u ponoć).


Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.


Prijedlozi koji ne zadovoljavaju uvjete natječaja, npr. izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka, neće se razmatrati.


Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala, odnosno informiraju se o ranije izvođenim radovima.


Tijekom trajanja natječaja, u subotu, 21. ožujka 2020. u 12 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja. Za turu se potrebno unaprijed najaviti na mail u tjednu koji prethodi turi.  


Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na: vmdotrscina@gmail.com s naznakom “Dotrščina 2020.”.


Odluku o radu koji će se izvesti donijet će žiri u sastavu: Sandra Sterle, umjetnica, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu i pobjednica javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2019. godine; Boris Greiner, dizajner, spisatelj, umjetnik i kustos, Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina.


Po izvedbi rada. autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5 000 kuna brutto.


Odabrani rad za izvedbu bit će proglašen najkasnije u roku mjesec dana po isteku natječajnog roka. Svi sudionici/e natječaja biti će individualno obaviješteni o ishodu natječaja.


Ovogodišnja memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina izvodi se četvrti put u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba.


Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.


Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na Facebooku.


Svi ostali upiti: vmdotrscina@gmail.com.