Preskočite na glavni sadržaj

Laureati 57. Goranovog proljeća Miroslav Mićanović i Tomislav Augustinčić

Nagrada Goranov vijenac ove je godine dodijeljena Miroslavu Mićanoviću, a Goran za mlade pjesnike Tomislavu Augustinčiću. Laureate je na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksi proglasio predsjednik odbora Goranova proljeća Marko Pogačar.
vrijeme: 18.03.2020.
mjesto: Zagreb / Lukovdol / Rijeka
url: https://hr-hr.facebook.com/goranovo/

Dodijelit će se i tradicionalne nagrade Goranov vijenac, koja je ove godine dodijeljena Miroslavu Mićanoviću, te Goran za mlade pjesnike Tomislavu Augustinčiću. Laureate je na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksi proglasio predsjednik odbora Goranova proljeća Marko Pogačar. Istaknuo je kako je prošle godine uvedena nova nagrada za najbolju pjesničku knjigu, koja će se bijenalno izmjenjivati s Goranovim vijencem, najznačajnijom domaćom nagradom za ukupno postignuće u pjesništvu.

 

"Ove godine ponovo smo u 'godini vijenca', koji ide istaknutom pjesniku, uredniku, izdavaču, kritičaru, proznom piscu i općenito čovjeku koji je 40 godina života uložio u pjesništvo, Miroslavu Mićanoviću", rekao je Pogačar, član ovogodišnjeg žirija, u kojemu su bili i Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Erudan i Andrea Zlatar Violić.

 

Nagrada Goran za mlade pjesnike, koja se dodjeljuje pjesniku do 30. godine života koji još nije objavio pjesničku knjigu, ove godine ide Karlovčaninu Tomislavu Augustinčiću za rukopis "Ipak, zora", objavio je Pogačar. "On je nekoliko godina već bio među pohvaljenima i gotovo nagrađenima. Nakon nekoliko godina u samome finalu osvojio je nagradu, što možda i nije beznačajno za druge mlade pjesnikinje i pjesnike, da se ne obeshrabre ako šalju rukopise jednu godinu i nisu nagrađeni", poručio je.

 

U prosudbenoj komisiji bili su Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić. Na natječaj je stiglo 47 rukopisa, a komisija je odlučila pohvaliti i rukopise "Špekec" Patrika Gregureca i "Kraćenje razlomaka" Marije Skočibušić.

 

"Pojavljuje se sve više kvalitetnih mladih imena i, što je gotovo jednako važno, te su pjesnikinje i pjesnici sve vidljiviji", istaknuo je Pogačar koji smatra da su značajnu ulogu u tome odigrali internet i društvene mreže. "Autori su shvatili da je to jako praktična platforma za promociju kraćih, kondenziranih formi, kakvo pjesništvo u svakom slučaju jest", dodao je.

 

Ta se vidljivost još nije odrazila na porast prodaje i posuđivanja pjesničkih knjiga ili posjet pjesničkim događanjima, ali može se tvrditi da je situacija dosta bolja nego prije pet ili deset godina, ocijenio je Pogačar.


Najavio je "brojčano možda jedno od dosad najvećih Goranovih proljeća", koje će ugostiti 43 pjesnikinje i pjesnika iz Hrvatske i još 14 zemalja, te predstaviti goste međunarodne platforme Versopolis. Tradicionalna manifestacija 57. Goranovo proljeće održat će se u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci od 18. do 21. ožujka s fokusom na pjesništvo turskog jezika, a uz istaknuta domaća imena, najbrojniji pjesnički festival do sad ugostit će i devetnaest pjesnikinja i pjesnika iz četrnaest zemalja Europe i svijeta.

 

Program, koji je predstavila Ana Brnardić Oproiu iz odbora Goranova proljeća, počinje u srijedu 18. ožujka u Zagrebu pjesničkom večeri u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti. U četvrtak i petak, 19. i 20. ožujka, pjesnička karavana seli u Rijeku, a 21. ožujka u Lukovdol, gdje će se, na rođendan Ivana Gorana Kovačića, održati svečana dodjela nagrada. Festival se zatvara istoga dana navečer u Zagrebu.

 

Festival će ugostiti devetnaest pjesnikinja i pjesnika iz Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Gruzije, Srbije, Finske i Grčke.

 

Nastupit će 25 domaćih pjesnika, među kojima je Brnardić Oproiu izdvojila Ivanu Bodrožić, Katju Grcić, Mateju Jurčević, Enesa Kiševića i Branka Maleša. Ove će godine u fokusu biti tursko pjesništvo koje će predstaviti Gürsel Bektaş, Gökçenur Ç., Mert Kamiller, Nihat Özdal i Selahattin Yolgiden.

 

Poseban program bit će posvećen gostima Europske platforme za promicanje mlađega pjesništva Versopolis, u sklopu kojeg će se domaćoj književnoj publici predstaviti europske pjesnikinje Katerina Kalitko (Ukrajina), Helen Mort (Ujedinjeno Kraljevstvo), Paata Shamugia (Gruzija) i Johanna Venho (Finska).

 

Za zvučnu sliku festivala brinu se eksperimentalni jazz sastav MILK te turski multiinstrumentalist Mert Kamiller, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

 

Organizatori su naglasili kako za sada nema otkazivanja ni preporuke za odgodu događaja ovakvoga formata, te stoga do novih informacija ili potencijalne eskalacije krize s koronavirusom planiraju normalno odvijanje manifestacije, ali su pozvali na razumijevanje dođe li do otkazivanja gostovanja u zadnji čas. (Hina)