Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Tragom hrvatske baštine' predstavlja se u riječkom PPMHP

Izložba 'Tragom hrvatske baštine', autora Marka Gracina i Slavice Mrkić Modrić, otvara se 12. ožujka 2020. u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba ostaje otvorena do 9. travnja 2020. 
vrijeme: 12.03.2020.
mjesto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
url: http://ppmhp.hr/

Projekt „Tragom hrvatske baštine“ zamišljen je kao običajna „slikovnica“ koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o velikom baštinskom bogatstvu Hrvatske. I to fotografskim, ali i pismenim zapisima.
 
Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe Naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.
 
Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad lukom različitosti čine i svi koji su u nju tijekom stoljeća dolazili donoseći sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, stvarajući tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku. Izložbom se želi pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva riječka drugačijost i taj, toliko specifičan, riječki običajni mozaik.
 
Na 22 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, ples Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir...) autori su odali počast svima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i koji su Rijeci dali dio sebe.