Preskočite na glavni sadržaj

AMZ: Kulturni program 'Indija: Dolinom Inda i dalje'

Međunarodni kulturni program "Indija: Dolinom Inda i dalje", koji se do kraja godine održava u Arheološkom muzeju u Zagrebu, donosi niz predavanja, radionica, putopisnih čajanki i izložbi posvećenih zemlji koju se zbog multikulturalnosti, prirodnih ljepota i baštine smatra jednom od najfascinantnijih na svijetu.
mjesto: Zagreb; Rijeka
url: http://www.amz.hr/hr/dogadanja/indija-dolinom-inda-i-dalje/

Programi se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj, a zajednički im je nazivnik Indija i njena kulturna baština, od početaka civilizacije na indijskom poluotoku do danas kada je jaka u telekomunikacijskoj, automobilskoj i farmaceutskoj industriji,  a hindski govori više od sto milijuna ljudi.

Arindam Bagchi, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, izrazio je zadovoljstvo što ovdje postoji toliko veliki interes za indijsku kulturu i civilizaciju, a nada se da će ovi programi još više približiti dvije zemlje.

"Tijekom cijele godine ljudi u Hrvatskoj će imati priliku vidjeti što je Indija bila u prošlosti, razvoj njezine religije, kulture, povijesti i civilizacije, ali i što je ona danas, u suvremenom svijetu", ustvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Ocijenio je prikladnim što je upravo civilizacija doline Inda odabrana za polazište programa jer se čak i danas još uvijek otkriva sve više detalja civilizacije koja je procvjetala prije više od četiri tisućljeća, a koja ostaje i jedna od glavnih vrela moderne indijske civilizacije.

"Kada govorimo o Indiji razmišljamo o zemlji bogatoj raznolikom kulturom i duhovnošću, što je čine privlačnom posjetiteljima iz cijelog svijeta, no mnogi zapravo nisu svjesni do koje mjere seže njena kulturna raznolikost i bogatstvo", rekao je Luka Štefan, autor programa, na konferenciji za novinare.

Nikolina Vrančić, autorica programa, kaže da je Indija prekrasna, ali i iznenađujuća zemlja puna suprotnosti, što će se nastojati prikazati kroz pripremljene programe.

"Bit će za svakog ponešto, od izložbi, predavanja o Indskoj dolinskoj civilizaciji tzv. Harapa kulturu i misteriju njenog pisma, kulturnim kontaktima između Grka, Rimljana, Bizantinaca i Indijaca, istaknutim vladarima indijskih carstava, materijalnoj arheološkoj baštini velikih indijskih carstava te portugalskoj ostavštini na plažama Goe", najavila je.

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, napomenuo je kako je riječ o još jedno mod programa kojim taj zagrebački muzej nastoji upoznati domaću publiku s drugim kulturama i civilizacijama.

"Cjelogodišnji program vodi nas na put približavanja Indije i Hrvatske, njihovih kultura, dovest će nas do niza susreta, a u planu je i suradnja s Nacionalnom muzeje u New Delhiju koja će se, nadam se, okruniti s razmjenom dviju velikih arheoloških izložbi", dodao je.

Izložba u povodu 150 godina od rođenja Mahatme Gandhija

Arheološki muzej je u utorak otvorio i izložbu fotografija "150. godišnjica rođenja Mahatme Gandhija", koji podsjeća na velikana svjetske povijesti čija je ostavština, utemeljena na suosjećanju za ljude, nenasilnoj borbi i potrazi za istinom, još i danas mnogima nadahnuće.

"Izložba podsjeća na cijeli njegov život, od djetinjstva, školovanja, preko boravka u Južnoj Africi, pokretanja nenasilne revolucije do povratka u Indiju", rekao je Pradeep Urs, u ime organizatora tog izložbenog projekta, Veleposlanstva Indije u Zagrebu i Indijskog vijeća za kulturne odnose.

Izložba se može razgledati do 15. ožujka.

Od 25. do 31. ožujka održat će se, među ostalim, izložba indijske tradicionalne odjeće i instrumenata, te  putopisna izložba fotografija "Asketska i raskošna Indija: Pogled iznutra" Branka Kladarina, a od 1. do  9. listopada putopisna izložba fotografija "Asketska i raskošna Indija: Pogled iznutra" Branka Kladarina.

Predavanje na engleskom "Emperor Chandragupta Maurya: Between history and media" održat će Jyoti Sharma, o povijesti hinduizma u Hrvatskoj govorit će Hrvoje Čargonja, a na temu "Dragocjeni predmeti žudnje. Rim i drago kamenje iz Indije" Iva Kaić.

"Indija i Bizant: Kontakti na daljinu u kasnoj antici" naziv je predavanja Vinke Matijević, "Ostavština Mogula: raskoš i arheologija" Nikoline Vrančić, a "Portugalsko nasljeđe u Goi" Marijane Janjić, dok će kroz Putopisne čajanke posjetitelje voditi Filip Gour.

Sudionici će putem radionica i predavanja imati priliku upoznati pismo i saznati više o indijskim legendama i odnosima s dalekim zemljama, uključujući Hrvatsku, te kroz putopisnu čajanku i izložbe fotografija iz prve ruke doživjeti kako se ta civilizacija razvijala kroz stoljeća.

Održat će se radionice pričanja priča za djecu (adaptacije poznatih indijskih priča za djecu), izrade knjižnih označivača (bookmark), pisanja devanagarija, 'hindski na brzinu'.

Na književnoj čajanci Višnja Grabovac će govoriti o tome "Kako biti Bodhisattva i voditi sasvim običan život? Izbor iz pripovijesti o prijašnjim egzistencijama Gautame Buddhe".

Dio događanja održat će se i u Rijeci. (Hina)