Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje skupne izložbe 'Maraton crtanja' u Galeriji Šira

U utorak, 18. veljače, Galerija Šira će predstaviti skupnu izložbu radova nastalih od 2013. – 2019. godine, u sklopu projekta Maraton crtanja.
vrijeme: 18.02.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija Šira, Preradovićeva 13
url: http://www.shira.alu.hr
Ciljevi i program Maratona crtanja kao izvannastavne aktivnosti Nastavničkog odsjeka ALU imaju dodirne točke s nastavnim programom izbornog  kolegija Procesi crtanja, na kojem se studenti ALU, kroz primjere i praktični rad, upoznaju s različitim mogućnostima primjene crtačkih tehnika i procesa. Smjernica i ideja vodilja Maratona crtanja jest uvođenje novih metoda i šireg spektra materijala, uz bitno drugačiji vremenski okvir od onoga koji je primjenjiv u nastavi, jer se crta u kontinuitetu 24 sata, čime se intenzivira i poboljšava studentska praksa. Manifestacija je otvorila mogućnosti kreativnog okupljanja i druženja, gdje kao rezultat nastaju pojedinačni i skupni radovi najrazličitijih crtačkih i slikarskih pristupa.

 

Crtež, kao način promišljanja rukopisa i autorske ideje, jedan je od najneposrednijih oblika izražavanja u likovnoj umjetnosti. Razumijevanje crtačke forme kao protočnog, prožimajućeg kompleksa, a ne samo pripremnog ili dodatnog segmenta umjetničkog istraživanja, rezultira složenim procesima imaginativnih promišljanja i crtežima kao samostalnim likovnim objektima. Na izložbi su prezentirani radovi maratonaca/studenata ALU, nastali na Maratonima crtanja u kontinuitetu od prve manifestacije, održane 2013. godine.  Želja nam  je prikazati raznolikost interpretacija motiva i tema kroz crtačke tehnike i formate, nastale u zadanom vremenskom okviru i intenzivnom crtanju, te pozicionirati manifestaciju kao relevantnu točku postavljanja crteža i crtačkih procesa u širi umjetnički kontekst.

 

red.prof.art. Ines Krasić

izv.prof.art. Gordana Bakić Vlahov


Facebook event