Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija Istoga Žorža u Gradskoj galeriji Crikvenica

U četvrtak, 13. veljače, u 18 sati, u Gradskoj galeriji Crikvenica bit će otvorena izložba fotografija istaknutog riječkog fotografa Istoga Duška Žorža.
vrijeme: 13.02.2020. 18 h
mjesto: Crikvenica; Gradska galerija Crikvenica, Strossmayerovo šetalište 22
Mr.sc. Jasna Rodin:  Femine maestose


Radovi Istoga Žorža predstavljaju spoj razrađenog fotografskog umijeća i posebnost kvalitete autora koji odabirom kadra pronalazi uvijek nove senzacije i motive. Njegova umjetnost i centar interesa širok je i zanimljiv, kao i neiscrpna stvaralačka energija, kvaliteta i emocija koju nam znalački prenosi svojim svjetlosnim zapisima.


Konstantnost u prikazu ženskog lika rezultirala je ciklusom Femine maestose. Sažimajući vizualno, likovno i osjetilno umjetnik stvara impresivnu mapu intimnih i dragih slika, poznatih i nepoznatih osoba. Odabrane fotografije neopterećene su, ali i promišljene te čine cjelinu osebujne atmosfere, prepune emotivnog naboja i finoće. Vrhunski uradci iz ranog razdoblja u crno-bijeloj tehnici (Freska), zatim monokromni prizori u tonovima sepije ili kasnije koloristički uradci nagovijestili su tu opčinjenost motivom u kojem se može sagledati sva umješnost i kvaliteta njegovog rada.


Snimajući ženu on se odmiče od zadanih obrazaca stvarajući isključivo zbog svog unutarnjeg nagona i potrebe za ljepotom. Ono što ih čini jedinstvenim je upravo ta uhvaćena ljepota, zanos trenutka i posvećenost. Ona je uvijek dominantna i njoj je podređena kompozicija slike, izravnog pogleda i neskrivene senzualnosti. Često je to akt, ali i modno nametnuta figura, djevojka na ulici, slučajna prolaznica, u odnosu s artefaktima u galeriji ili unutar interijera. Prizori zrače raznolikošću likovnog doživljaja, od kolorita uvjetovanog formom do prodora sjena i svjetlosti prostora unutar kojeg je rad snimljen. Tijelo vodi dijalog s okolinom, upija svjetlost, usklađuje boje, mijenjajući se otkriva podražaje. Dominiraju fini i jednostavni pokreti, svojom dubinom pokazuju zaigranost  te pružaju jedinstvo emocionalnog i realnog sadržaja.


Stvarajući posebnost atmosfere, suglasjem pokreta i ambijenta, u skladu boja i sjena, u odnosima svjetla i trenutka izabrani prizori zavode nas i uvlače u svoj svijet. Kroz njega umjetnik govori o čistoći doživljaja, vizualnoj raskoši i igri stvaranja, jer svaki kadar i figura, bez obzira na njegovu jednostavnost i svakodnevnost ima značenje te ga on uzdiže i prikazuje u svoj njegovoj raskoši i sjaju. Taj neopterećen pristup motivu otkriva karakter autora, naizgled jednostavan i spontan, ali vrlo smišljen, odvažan i kvalitetan jer fotografija nam pruža nova gledišta, odiše energijom gradeći atmosferu unutar koje se razvija sve bogatstvo i značaj njegovog umijeća. Sama žena dobiva potvrdu svoje vrijednosti, ponekad erotičnu, sanjivu i nježnu, a ponekad snažnu i zavodljivu viđenu i odabranu očima umjetnika.


Više...