Preskočite na glavni sadržaj

Klovićevi dvori: Izložba u izložbi sa studentskim projektima obiteljskih kuća

Uz izložbu 'Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929-35.', u utorak se u predvorju Galerije Klovićevi dvori otvara izložba projekata obiteljskih kuća studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, 'Antivila'.
vrijeme: 11.02.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://gkd.hr
Izložba se nadovezuje na djelovanje društveno osviještenih i angažiranih arhitekata Udruženja umjetnika Zemlje u domeni stanovanja, koje je bilo jedno od ključnih mjesta povijesti hrvatske arhitekture 20. stoljeća.

 

"Arhitekti izlaze iz usko strukovnog područja i postaju društveni, javni  radnici koji ukazuju na teške posljedice izostanka programa socijalne stambene izgradnje – radničke slumove, a kroz svoje projekte najamnih stambenih zgrada i obiteljskih kuća promišljajući temu ‘stana za egzistencijani minimum’ indirektno nude i potencijalna rješenja", ističe se u najavi.

 

Glavni projektantski zadatak i moralna obveza arhitekta je osigurati svakom pojedincu zdrav, funkcionalan i ekonomičan životni prostor dostojan čovjeka i na tom tragu je bio koncipiran zadatak Preddiplomskog studija arhitekture i urbanizma Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

 

U sklopu kolegija Studio 1 – Arhitektura studenti trećeg semestra projektiraju svoj prvi sveobuhvatni arhitektonski projekt – obiteljsku kuću, no ne temelje ga na ideji elitističkog, povlaštenog stila stanovanja, već u specifičnom prostornom i društvenom okviru kojim se promoviraju vrline obazrivog i odgovornog djelovanja u prostoru.

 

"Antivila je istovremeno antipod vile i s gledišta programa i s gledišta lokacije – skromna i odmjerena, kuća u gradu.  Zagrebačko naselje Na kanalu, planirano za niži srednji stalež realizirano koncem 1920-ih, a danas preobraženo u periferiju usred grada, simulira prostorni i društveni okvir u kakvom uslijed nedostatka jasne urbanističke regulative arhitekti danas grade", dodaje se.

 

Autorski tim izložbe su Ivana Ergić, nositeljica kolegija Studio 1 – Arhitektur, autorica, te Tamara Bjažić Klarin s Instituta za povijest umjetnosti, koautoricca izložbe o udruženju Zemlja i suradnica na pripremi zadatka tog kolegija.

 

Istog dana u Klovićevim dvorima će se održati okrugli stol "O društvenom angažmanu u arhitekturi", na kojemu će se sudionici, oslanjajući se na društveni angažman arhitekata Udruženja umjetnika Zemlja, osvrnuti i na danas aktualne teme stanovanja, gradogradnje te njihove popularizacije u svakodnevnom javnom diskursu.

 

Sudjelovat će Andrija Mutnjaković, Ana Dana Beroš, Iva Marčetić i Boško Budisavljević.

 

Izložba će biti otvorena do 1. ožujka. (Hina)