Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox: Glazbeni globus s Arethom, Cohenom, PJ Harvey, Aurorom (Odgođeno!)

Glazbeni globus, program ZagrebDoxa posvećen filmovima koji živote i karijere glazbenika portretiraju iz novih perspektiva, ove godine donosi priče o Arethi Franklin, Leonardu Cohenu, PJ Harvey, te mladoj norveškoj pop senzaciji Aurori i američkom plesaču Merceu Cunninghamu.
vrijeme: 15.03.2020.
url: http://zagrebdox.net/

Film "Amazing Grace" najavljuje se kao ekskluzivni uvid u dosad neobjavljenu snimku koncerta Arethe Franklin iz 1972. (koji je snimio Sydney Pollack), s vrhunca njene karijere, iz misionarske baptističke crkve u Los Angelesu gdje je izvela istoimeni album.

"Gotovo 40 godina ovaj materijal čekao je na objavu, a skladatelj i producent Alan Elliott uobličio ga je u dokumentarni film", ističu sa ZagrebDoxa.

U međuvremenu je "Amazing Grace" postao njeno najprodavanije izdanje i najuspješniji gospel album svih vremena, no zbog problema sa sinkronizacijom zvuka Pollack snimku nikada nije objavio.

"Uslijedile su brojne pravne zavrzlame, Franklin je odbijala objavu, da bi nakon njezine smrti ovaj neposredni filmski zapis koji pruža izuzetno intenzivno glazbeno iskustvo ipak pronašao svoj put do publike", dodaje se.

U filmu "A Dog Called Money" redatelj Seamus Murphy bilježi proces nastanka devetog albuma britanske glazbenice PJ Harvey, koji je objavljen 2016. pod naslovom "The Hope Six Demolition Project".

Ideja za film nastala je kada je Harvey odlučila pratiti Murphyja, svog prijatelja i suradnika, nagrađivanog fotoreportera i filmaša, na putovanja u ratom i siromaštvom pogođena područja Afganistana i Kosova, kao i u siromašne četvrti Washingtona.

"Ovaj nekonvencionalni dokumentarac mapira njihovo zajedničko putovanje i ukazuje na to da se glazbom mogu prenositi političke poruke i humanističke vrijednosti te poticati osjećaj zajedništva. Eliptičan i intiman, film daje zadivljujući portret jednog osebujnog kreativnog procesa i pruža uvid u stvaralaštvo karizmatične glazbene ikone", napominje se u najavi.

O inspirativnoj, ali tragičnoj ljubavnoj priči između kultnog glazbenika Leonarda Cohena i njegove muze, Norvežanke Marianne Ihlen, govori film "Marianne and Leonard: Words of Love" renomiranog britanskog redatelja Nicka Broomfielda.

Dokumentarac bilježi povijest njihova odnosa, od upoznavanja na idiličnom grčkom otoku Hydra 1960, gdje su oboje živjeli kao dio boemske umjetničke zajednice, pa do njihove smrti u razmaku od par mjeseci 2016. godine.

Redatelj je upoznao Marianne na Hydri 1968. godine, a njihovu je ljubavnu priču rekonstruirao kroz osobni arhivski materijal, intervjue i poetične voice-over snimke Cohena i Ihlen.

"Melankoličan, intiman i pomalo nestvaran, film govori o slavi i njezinoj tamnoj strani, o seksualnoj slobodi 1960-ih, kao i o besmrtnoj ljubavi", kažu sa ZagrebDoxa.

Film "Once Aurora" norveški je dokumentarac, prvijenac dvojca Benjamina Langelanda i Stiana Servossa o pop senzaciji, pjevačici i kantautorici iz ruralnog noveškog gradića koja je otkrivena sa 16 godina.

Kroz intimističku i dinamičnu filmsku priču, prikazane su dvije godine njezina kaotičnog života, tijekom kojih odlazi na svjetsku turneju i radi na drugom albumu te se nakon 200 koncerata, na polovici turneje,  pita je li takav život ono što stvarno želi, i ako nije, postoji li uopće druga opcija osim da nastavi.

Dokumentarac "Cunningham" redateljice Alle Kovgan prati umjetničku evoluciju legendarnog američkog plesača i koreografa Merca Cunninghama tijekom tri ključna desetljeća njegove karijere, od 1944. do 1972. godine, u razdoblju ispunjenom rizicima i otkrićima.

Uz pomoć 3D tehnologije to ostvarenje prikazuje vrijeme od njegovih ranih godina u poslijeratnom New Yorku do ustoličenja kao jednog od najvažnijih koreografskih vizionara u povijesti suvremenog plesa, "stvarajući intuitivno filmsko putovanje kroz inovativan umjetnički rad jednog od ključnih umjetnika 20. stoljeća."

Ovogodišnji ZagrebDox održat će se od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu. (Hina)