Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinski HNK: Premijera karnevalske ljubavne igre 'Maskerata'

U sezoni posvećenoj hrvatskim tekstovima, varaždinska je kazališna publika u subotu imala priliku pogledati prvu ovogodišnju premijernu predstavu, karnevalsku ljubavnu igru „Maskerata”, koju je prema tekstu Miroslava Krleže režirao Ivan Planinić. Reprizne izvedbe za građanstvo održat će se na Sceni Zvonimir Rogoz 5., 7. i 8. veljače.
vrijeme: 01.02.2020.
mjesto: HNK Varaždin
url: https://www.hnkvz.hr/
 
Foto: HNK Varaždin
"Maskerata" je objavljena daleke 1913. u Krležinu mladenačkom ciklusu Legendi, a zašto je izbor pao upravo na Krležu i ovo djelo, objasnio je Ozren Prohić, umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu.

"Normalno je da se u Varaždinu, s obzirom na tradiciju igranja repertoara, nađe i Miroslav Krleža. Radi se o komadu koji je iznimno zanimljiv, stilistički drukčiji jer Krleža ovdje koristi sve svoje uobičajene uzorke na jedan ironijski način”, ističe Prohić.

I redatelj Planinić i glumci još su tijekom rada na predstavi isticali kako je riječ o iznimno teškom djelu.

"Jako mi je drago da smo ovaj teški komad uspjeli postaviti i od njega napraviti potpunu dekonstrukciju i destrukciju teksta. To je buđenje jednog novog teatra, ekspresionizma koji se pretvara u pop teatar", rekao je Karlo Mrkša kojemu je dodijeljena uloga lirskog pjesnika Pierrota.

Uz Mrkšu, u predstavi izvedenoj na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog HNK, glume Hana Hegedušić kao Kolombina i Marinko Prga kojemu je povjerena uloga Don Quixota, odnosno "nervoznog trećeg" u ljubavnom trokutu.

"Nisam mogao dobiti bolji trokut od Prge, Hane i Karla koji gotovo arhetipski predstavljaju Krležine likove", rekao je Planinić koji ističe da Krležin stereotip ljubavnog trokuta, uspostavljen plošnim emocionalnim iskazima, tendenciozno osiromašuje tri dramska lica, da bi nas uputio na sebe samoga, bogato prisutnog u didaskalijama.

"Dramska snaga Maskerate ne oslanja se isključivo na njezinu svjesno oslabljenu vodeću priču nego, prije svega, na autorov komentar, a posljedično se Pierrot, Kolombina i Don Quixot izvedbeno ostvaruju kao proširena dramska lica, kao suparnici u trokutu, ali i kao suautori”, ističe redatelj predstave.

Za scenu i kostime u „Maskerati” zadužene su Petra Dančević i asistentica Žarka Krpan, koreografkinja je Ivana Pavlović, a glazbeni suradnici Vid Kralj Novak i Nikša Marinović.

Nakon subotnje premijerne, reprizne će se izvedbe održati na Sceni Zvonimir Rogoz 5., 7. i 8. veljače od 20 sati te 6. veljače od 11 sati za srednjoškolce. (Hina)