Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Zagrebačke filharmonije u KD Lisinski, u sjećanje na maestra Horvata

Tradicionalni koncert posvećen dugogodišnjem šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije Milanu Horvatu ove će se godine održati u petak 31. siječnja, a orkestrom će dirigirati jedan od najtalentiranijih europskih mladih dirigenata današnjice Dawid Jan Runtz, uz solistički nastup čelista Smiljana Mrčele.
vrijeme: 31.01.2020.
url: http://www.zgf.hr

Zagrebačka filharmonija tradicionalno u mjesecu siječnju jedan koncert posvećuje maestru Milanu Horvatu (1919.-2014.), istaknutom hrvatskom dirigentu i svojem dugogodišnjem šefu dirigentu i direktoru, s kojim je orkestar pisao svoju povijest i gradio međunarodni ugled i prepoznatljivost, priopćeno je iz Filharmonije.

Ove godine, koncert "In memoriam Milan Horvat" održat će se u petak 31. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a čast dirigiranja pripala je Dawidu Janu Runtzu, nagrađivanom učeniku slavnog poljskog dirigenta Antonija Wita i jednome od četiri dirigenta iz cijelog svijeta koje je maestro Ricardo Mutti odabrao za usavršavanje pod njegovom mentorskom "palicom".

Dawid Runtz bio je pozvan raditi i masterclass s Kraljevskim Concertgebouw Orkestrom pod vodstvom još jednog velikana dirigiranja, Daniela Gattija. Uslijedili su pozivi na Pacifički glazbeni festival u Japanu, koji je osnovao Leonard Bernstein a nastavio umjetnički voditi Valery Gergiev, kao i nastupi s Kraljevskim Concertgebouw orkestrom, Varšavskom filharmonijom, ali i poziv za stalno mjesto prvog dirigenta poljske kraljevske opere u Varšavi, funkciju koju, uz dirigiranja diljem svijeta, i danas obavlja.

U izvedbi Schumannovog Koncerta za violončelo i orkestar u a-molu, na koncertu u petak u Lisinskom će solistički nastupiti istaknuti član Zagrebačke filharmonije, čelist Smiljan Mrčela. Dobitnik prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, kao solist i komorni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i Japanu te surađivao s umjetnicima kao što su Ilya Grubert, Konstantin Bogino, Monika Leskovar, Sreten Krstić i Yury Revich, a zapažene nastupe diljem svijeta ostvario je i kao član Zagrebačkih solista.

Vođa je dionice violončela Zagrebačke filharmonije, ali i njegov istaknuti solist s kojim bilježi značajne i brojne solističke nastupe od Lisinskog i Vukovara, do mađarskog Kodaly centra i zlatne dvorane bečkog Musikvereina.   

Uz Schumannov Cello koncert u a-molu, posjetitelji će imati prilike uživati u Dramatskoj uvertiri hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga Blagoje Berse te Posvećenju proljeća Igora Stravinskog, koji je svoju skladbu opisao kao seriju epizoda koje prikazuju divlji poganski proljetni ritual.

Svojem zaslužnom građaninu, koji bi ove godine slavio 101. rođendan, počast će odati i njegov rodni grad Pakrac, gdje će biti upriličeno postavljanje spomen-ploče na rodnu kuću maestra Horvata.

"Zahvala je to maestru koji je dao značajan doprinos hrvatskoj klasičnoj glazbi, ali i trajnom naslijeđu koje je ostavio u svim institucijama u kojima je djelovao, pa tako i svom rodnom Pakracu", priopćili su Filharmoničari.

Postavljanjem spomen ploče, koncertom Kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije u Osnovnoj glazbenoj školi u Pakracu 27. siječnja, kao i koncertom Zagrebačke filharmonije u KD Lisinski 31. siječnja, Filharmonija će zaokružiti tjedan posvećen omiljenom "Milčecu". (Hina)

http://www.zgf.hr/