Preskočite na glavni sadržaj

'Maskerata' - prva ovogodišnja premijera u varaždinskom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu priprema prvu ovogodišnju premijeru, predstavu 'Maskerata' prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Ivana Planinića. Premijera je najavljena u petak na konferenciji za novinare na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog HNK, na kojoj će 'Maskerata' 1. veljače biti prvi put izvedena pred publikom.
 
vrijeme: 01.02.2020.
mjesto: Varaždin; HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/
Intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo što Krležinu karnevalsku ljubavnu igru iz 1913. godine na kazališne daske donosi mladi redatelj iz Zagreba Ivan Planinić.

 

"Prva premijera ove godine i redatelj koji prvi put radi u ovom kazalištu, i to me iznimno raduje. Vjerujem i u njega, i u glumačku ekipu koju je odabrao”, kazala je Jakovljević.

 

Osim što je redatelj predstave, Planinić je bio zadužen i za adaptaciju teksta što, prema njegovim riječima, nije bio baš jednostavan posao.

 

"Krležin ciklus Legendi koliko god da je težak i, kako se često govori, nepostavljiv, u nekim kazališnim ciklusima bio je dobar poligon za isprobavanje nekih novih kazališnih sredstava i na tom putu traženja nekog suvremenog izričaja. Legende su se pokazale kao otvoren tekst kojemu se može pristupiti na tragu pirandelizma”, istaknuo je Planinić.

 

"Maskeratu" na scenu donosi troje glumaca HNK u Varaždinu – Marinko Prga (Don Quixot), Karlo Mrkša (Pierrot) i Hana Hegedušić (Kolombina) koja se, kako ističe, dobro snašla u ljubavnom trokutu, odnosno adaptaciji teksta iz kojega se pokušavalo izvući ono što je bitno za igru i izbaciti ono što remeti ritam.

 

"Ritam iz 1913. danas nam apsolutno nije odgovarao, pa smo napravili pomake – radimo s didaskalijama, izlazimo iz uloga, napravili smo ekspresivnu pop-igru”, kazala je Hegedušić.

 

Popis i opis dramskih lica "Maskerate", osim što otvoreno koketira s commediom dell'arte i općim književnim mjestima, prije svega potvrđuje Krležinu tadašnju estetsku orijentaciju koja prizivanjem mitova, arhetipa i stereotipa žudi za drugačijim i novim dramskim jezikom. Kao da Krležin stereotip ljubavnog trokuta, uspostavljen plošnim emocionalnim iskazima, tendenciozno osiromašuje tri dramska lica, da bi nas uputio na sebe samoga, bogato prisutnog u didaskalijama, ističe redatelj Planinić,

 

Za scenu i kostime u "Maskerati" zadužene su Petra Dančević i njezina asistentica Žarka Krpan, koreografkinja je Ivana Pavlović, a glazbeni suradnici Vid Kralj Novak i Nikša Marinović.

 

Premijera predstave najavljena je za subotu, 1. veljače od 20 sati, a reprizne će se izvedbe održati 5., 7. i 8. veljače u istom terminu te 6. veljače od 11 sati za srednjoškolce. (Hina)