" />
predstava

'Dobri čovjek Bažulek' u režiji Georgija Para premijerno u KNAP-u


vrijeme: 16.12.2017.
mjesto: Zagreb; Kazalište Knap, Ivanićgradska 41a

Nova premijera zagrebačkog Kazališta KNAP bit će u subotu, 16. prosinca, predstava 'Dobri čovjek Bažulek' kojoj je autor Nino Škrabe, u režiji Georgija Para, priča o malom hrvatskom čovjeku koji živi po pravilima i propisima i uživa u svojim malim radostima - sve dok ne upadne u žrvanj pravno-korupcijske mašinerije. Predstava je nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca.

"Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune", stoji u najavi.

 

Kada se jednoga dana nenadano nađe u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije, te izgubi posao, stan i ženu, Bažulek kreće u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine.

 

"U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom", ističe se nadalje u najavi.

 

Ne nalazeći nigdje ni pravde ni razumijevanja, nakon što ga izdaju i najbliži prijatelji, na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom.

 

"Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave", poručuju iz KNAP-a.

 

Bažuleka utjelovljuje Mladen Vasary, a u predstavi još glume Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković.

 

Scenografiju osmišljava Aljoša Paro, kostimograf je Morana Petrović a skladatelj Damir Šimunović. Majstori svjetla i tona su Darko Crnčević i Željko Bandl Valeš. (Hina)
 

(R.P.B., 06.12.2017)


 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu