Preskočite na glavni sadržaj

Julio Radilović Jules - Ars Longa

Otvorenje monografske izložbe 'Ars Longa' Julia Radilovića Julesa održat će se 18. prosinca, u 18 sati, u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica.
vrijeme: 18.12.2019. 18 h
mjesto: Marija Bistrica; Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica
url: https://www.latest.facebook.com/sintoment/
"Svaki crtač mora se ponajprije roditi, a to se je meni čak i desilo. Nakon što sam ispunio taj osnovni uvjet, počeo sam tamo negdje u trećoj ili četvrtoj godini davati maha svojim umjetničkim instinktima, koje sam s više ili manje uspjeha sasvim privatno njegovao do časa kada sam 1952. prvi put javno nastupio kao zamjena u stripu Neznanac koji je izlazio u tadašnjem Horizontovom zabavniku. Toj grani likovne umjetnosti ostao sam vjeran sve do danas." Julio Radilović Jules

 

Julio Radilović Jules, legenda hrvatskog stripa, još uvijek crta u svojoj 91. godini života. Umjetnik, kojeg prvenstveno poznajemo kao strip crtača i ilustratora, svoj je zanat brusio crtajući svakodnevno razne motive i u raznim tehnikama. Cijeli život posvetio je likovnom stvaranju trudeći se (kako sam kaže) stremiti k onima najboljima dok skromno misli da im se nije niti približio. Koncipirana kao monografska izložba umjetničkog crteža kroz različite teme ova izložba trudi se otvoriti tek mali uvid u izuzetno širok i velik opus radova Julia Radilovića Julesa.

 

Prikazani opus se sastoji od crteža, krokija, akvarela, studija i stripova koji su kontinuirano nastajali od početka njegove karijere koja seže u 40-e godine 20. stoljeća.

 

Organizator izložbe je udruga Stripforum i Kuća stripa u suradnji s Organizmom(Ubu+Sintoment+Babushke+NM) i Općinskom knjižnicom i čitaonicom Marija Bistrica uz potporu Ministarstva kulture. Ova je izložba jedna od niza aktivnosti kojima se predstavlja Julesov rad ususret njegovoj monografiji.

 

Voditelji projekta: Tena Bošnjaković, Bernarda Cesar, Marija Juza, Mladen Novaković, Filip Pintarić

Stručni suradnici: Boris Nazansky, Julio Radilović Jules

Postav izložbe: Bernarda Cesar i Marija Juza

 

Julio Radilović - Jules rođen je 25. rujna 1928. u Mariboru. Školu primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, gdje stalno živi i radi. Počeo je s poslovima oblikovanja ekonomske propagande, da bi 1952. godine u ‘’Horizontovu zabavniku’’ krenuli njegovi prvi stripovi. Od 1956. godine, kad je u ‘’Plavom vjesniku’’ počeo crtati povijesni strip-serijal ''Kroz minula stoljeća'' po scenarijima Zvonimira Furtingera, s kojim će suradivati sve do danas. Radilović se potpuno posvećuje crtanju stripa. Iste godine crta groteskne stripove za njemačkog izdavača Rolfa Kauku s likovima koje su kreirali drugi. Narednih godina Radilović je zaredao sa strip-specijalima. Crta strip ‘’Kapetan Leši’’, za koji je scenarij pisao Nenad Brixy po filmovima Žike Mitrovića. Zatim ponovo radi sa Zvonimirom Furtingerom. Ovaj put crta trilogiju Afričke pustolovine te s istim scenaristom kreira serijal ‘’Herlock Sholmes’’, strip-parodiju znamenitog Doyleova lika iz kriminalističke literature. Do 1970. Radilović je nacrtao još nekoliko vrlo uspješnih stripova, među kojima se ističu ‘’Istraživač Tibor Sekelj priča’’ po scenariju Norberta Neugebauera, zatim ‘’Diverzanti ‘’po istoimenom filmu Hajrudina Krvavca, strip za koji je scenarist bio Marcel Čukli, te ponovo s Furtingerom vestern-strip ‘’Jaimie McPheeters putuje na istok’’. Serijal Partizani objavio je nizozemski izdavač ‘’Oberon’’ u strip-reviji EPPO. Scenarist za većinu epizoda ‘’Partizana’’ je dramski pisac i publicist Đorde Lebović, a po jedan scenarij napisali su Marcel Ćukli i Ervin Rustemagić. Za ‘’Naš strip’’ Jules 1984. započinje s Furtingerom avanturistički serijal ‘’Alexis Montserrat’’, a pralelno radi groteskni strip ‘’Trueblood’’ po scenariju britanskog autora Lesa Lilleyja. Stripovi Julesa Radilovića objavljivani su u petnaestak europskih i vaneuropskih zemalja. Za svoj rad dobio je veći broj nagrada i priznanja među kojima i Nagradu za životno djelo na 6. Salonu stripa u Vinkovcima (1996.) te Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u promicanju hrvatske kulture (2001.).


Facebook event