Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje: Grand Park Hotel Rovinj

U utorak, 17. prosinca, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održat će se predavanje inženjera građevinarstva Ivana Palijana naziva 'Grand Park Hotel Rovinj – Priča o konstrukciji i arhitekturi'.
vrijeme: 17.12.2019.
mjesto: Zagreb, Oris Kuća arhitekture, Kralja Držislava 3

U predavanju Grand Park Hotel Rovinj – Priča o konstrukciji i arhitekturi, inženjer građevinarstva Ivan Palijan prikazat će suradnički odnos konstruktora i arhitekata na primjeru projekta Grand Park Hotela Rovinj.

Arhitekt i konstruktor zajedno oblikuju građevinu jer nema arhitekture bez konstrukcije, kao ni konstrukcije bez arhitekture. Ako bismo zgradu, odnosno arhitekturu i konstrukciju, usporedili s ljudskim tijelom, onda bi arhitektura bila sve ono što je na ljudskom tijelu vidljivo, a konstrukciju bi predstavljale kosti i mišići. Zamislite kako bi izgledalo naše tijelo da nemamo kosti i mišiće, kao i obrnuto. Arhitektura i konstrukcija, arhitekt i konstruktor dvije su srodne profesije koje se međusobno dopunjuju. O međusobnoj suradnji i razumijevanju konstruktora i arhitekta ovisi pojavnost građevine u prostoru.

Prikazom karakterističnih situacija, odnosno dijelova projekta, kao i cjelokupnog Grand Park Hotela Rovinj (donji ulaz, armiranobetonske konzole, duplex apartmani, kongresna dvorana, lobi-krov-konzole) Ivan Palijan objasnit će kako je konstrukcija poduprla arhitekturu, odnosno kako je konstruktor kroz koncept konstrukcije dao odgovor na izazov arhitekta u arhitektonskom konceptu. Naime, u realizaciji projekta primijenjen je niz nestandardnih konstruktivnih sklopova i originalnih tehničkih rješenja konstruktivnih detalja.

Opširnije:
http://oris.hr/