Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatskom timu povjesničara umjetnosti prvi projekt koji financira Europsko znanstveno vijeće

Projekt arhitektonske kulture na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća prvi je hrvatski projekt iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC), priopćeno je u utorak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
vrijeme: 10.12.2019.
url: https://erc.europa.eu/

Projekt vodi Jasenka Gudelj s Filozofskog fakulteta, a odabran je kao jedan od 78 projekata među 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti, koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura.

Smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene, izjavila je Gudelj.

Istraživački tim čine još Ana Marinković i Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru i pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti na projektu. Tim će surađivati s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata.

"Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu 'znanstvenog oskara', da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato", ocijenio je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Dragan Bagić.
(Hina)

Opširnije:
https://web2020.ffzg.unizg.hr/