Preskočite na glavni sadržaj

Na festivalu 'Tišina Molim!' četiri filma s motivima Dubrovnika

Četvrto izdanje festivala filmova snimljenih u Dubrovniku 'Tišina Molim!' od 20. do 23. studenog u četiri dana u dubrovačkim Lazaretima i Luži donosi četiri filma s motivima Dubrovnika, ali i kreativne radionice za djecu i odrasle te predavanja, istaknuto je na konferenciji za medije u ponedjeljak.
vrijeme: 20.11.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.tisinamolim.com/
 

Kreativni direktor festivala Miran Dilberović prisjetio se kako je ideja o pokretanju ovakvog festivala nastala na jednom snimanju u Hrvatskoj.

 

"Nakon niza snimanja i u Dubrovniku, znali smo čuti što je sve još ranije snimano u gradu. Na koncu smo se 'zarazili' tim svim filmovima i od tada 'kopamo' po arhivama u potrazi za novim, a svake godine pokušavamo prikazati ih što više. Nekad Dubrovnik jest Dubrovnik, a nekad mijenja neke druge gradove, ali je zbilja puno toga snimano u našem gradu", izjavio je Dilberović. Posebno je istaknuo zanimljivost animiranog filma Hayaoa Miyozakija "Porco Rosso" iz 1992. godine.

 

"Film je inspiriran i Dubrovnikom i hrvatskom obalom Jadrana te su ti dijelovi baš lijepo prikazani. Taj ćemo film prikazati i u matineji za mlađu publiku i navečer za nešto starije ljubitelje filma", rekao je Dilberović. Dodao je kako je svake godine sve teže pronaći još neki igrani ili dokumentarni film koji je snimljen u Dubrovnik, premda ih je u proteklih sto godina snimljeno preko 120.

 

Producent festivala Tomislav Tepšić istaknuo je kako festival potvrđuje da Dubrovnik ima stogodišnju povijest snimanja filmova, a ne samo u posljednjih desetak godina.

 

"Uvijek pokušavamo pronaći zanimljivije filmove za prikazati u našoj 'Kino Kavani', ali ponekad imamo problem i s filmskim pravima. To ponekad bude teško. Uz to, često ni kvaliteta pronađenog filma ne bude najbolja. Ipak, u ove četiri godine mislim da smo u tome uspjeli, a još puno toga imamo za prikazati", rekao je Tepšić.

 

Kao zanimljiv dio ovogodišnjeg programa izdvojio je radionice o filmskoj povijesti Dubrovnika namijenjene mladima i to u izradi lutki, 3D printanja te likovne radionice.

 

"Mladi su u središtu našeg zanimanja na festivalu i uvijek osmislimo nešto i za njih. Radionice su prilagođene svim uzrastima i bit će jako zanimljive", dodao je Tepšić.

 

Festival otvara dokumentarni film "Furesti" iz 1967. godine, iz kultnog serijala Televizije Zagreb „Objektiv 350“, u kojem tadašnji stanovnici povijesne jezgre Dubrovnika komentiraju sve masovniji turizam u gradu te gužvu i buku koju stvara veliki broj turista. U četvrtak će biti prikazan iznimno popularan japanski animirani film "Porco Rosso" iz 1992. godine, inspiriran Dubrovnikom i Jadranskom obalom. Petak je rezerviran za akcijski film "Osveta u krvi" iz 1989. godine, a subota za komediju "Papa mora na dijetu" iz 1991. godine, gdje Dubrovnik 'igra' Rim i Vatikan.

 

Uz projekcije filmova, organizirane su i kreativne radionice udruge Aster za djecu, filmski pub kviz, te predavanje i radionica o 3D printanju. Ulazak na sva događanja je besplatan.

 

Festival organizira udruga Aster u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Kinematografima Dubrovnik. (Hina)


https://www.facebook.com/Tisina.Molim.Dubrovnik/