Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektivna izložba Gorana Petercola u riječkom MMSU

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) od 22. studenog ove godine do 5. siječnja 2020. godine bit će postavljena retrospektivna izložba vizualnog umjetnika Gorana Petercola, pod nazivom "Ne brini o poetici, ona će doći sama".
vrijeme: 22.11.2019.
mjesto: Rijeka, MMSU
url: http://mmsu.hr/

Iz MMSU se doznaje da će se izložba postaviti u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, i to programskog pravca Doba moći.

To je četvrta retrospektivna izložba u MMSU organizirana u okviru ovog programskog pravca, koji se, pored ostalih tema, fokusira i na strukture moći promatrajući ih u rasponu od njihovog destruktivnog do kreativnog potencijala, od nasilja i opresije do pobjede slobodne volje, izvijestio je MMSU. Prethodne tri retrospektivne izložbe bile su one Tomislava Gotovca, Gorana Trbuljaka i Vlade Marteka. Izložba Gorana Petercola im se pridružuje zbog činjenice da je riječ o autoru koji se indirektno, ali permanentno obračunava sa sustavom umjetnosti koji provodi tihu institucionalizaciju i unifikaciju postupaka stvaranja i načela proizvodnje umjetnosti. U tom smislu može se sumirati da se svi njegovi radovi prvenstveno bave problemima smisla stvaranja, navodi se u najavi izložbe.

Na njoj će se izložiti Petercolovi slikarski radovi, akcije u prostoru, svjetlosne instalacije, crteži i fotografije.

Goran Petercol rođen je u Puli 1949. Studirao je na Pomorskom fakultetu, plovio na brodovima trgovačke mornarice, ali i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao likovni urednik radio je za enciklopedije i leksikone Leksikografskog zavoda u Zagrebu a od 2007. do 2014. predavao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Od 1975. izlaže radove fokusirane na procese, dosege, konvencije i subverzije konceptualnih struktura. Sa svjetlosnim instalacijama, po kojima je možda i najpoznatiji, započeo je 1985. godine. (Hina)
 
Opširnije