Preskočite na glavni sadržaj

Film Vinka Brešana osvojio nagradu publike na festivalu u Grčkoj

Film 'Koja je ovo država' Vinka Brešana osvojio je Nagradu publike u konkurenciji Balkan Survey na jednoj od  najdugovječnijih europskih filmskih manifestacija 60. Thessaloniki International Film Festivalu, čime je hrvatski redatelj postao prvi u povijesti tog grčkog festivala koji je dva puta nagrađen nagradom publike.
vrijeme: 10.11.2019.
mjesto: Grčka
url: https://www.filmfestival.gr/en
Brešan je na tom solunskom festivalu pobijedio i s filmom "Svećenikova djeca“ iz 2013. godine, a ove godine njegova se priča okupljena oko nekoliko glavnih likova - suicidalnog generala, ministra policije i grupice umirovljenika - natjecala s još 25 filmova.

 

"Koja je ovo država“ prikazan je u rujnu i na ovogodišnjem Filmskom Festivalu u Varšavi. Dosad je nagrađen Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenarij (Mate Matišić. U Srbiji je proglašen najboljim filmom 48. Filmskog festivala SOFEST.

 

Snimljen je u produkciji Interfilma, Orka Production Studija iz Varšave i Zillion filma, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.

 

Vinku Brešanu, čije je komedije 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi, to je šesto dugometražno ostvarenje.

 

Najboljim grčkim filmom na grčkom festivalu proglašen je “Siege On Liperti Street“ redatelja Stavrosa Pamballisa, a u međunarodnom natjecateljskom programu također grčki film "Defunct“ redatelja Zachariasa Mavroeidisa. (Hina)