Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba 'Neba od gume' za početak sezone varaždinskog HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu novu sezonu počinje praizvedbom predstave 'Nebo od gume' Davora Špišića na Velikoj sceni 15. studenoga, najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu u Klubu Europa media varaždinskog HNK.
vrijeme: 15.11.2019.
mjesto: Varaždin; HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/
Davor Špišić za taj je tekst dobio Nagradu za dramsko djelo Marin Držić.

 

"Osjećam se iznimno ponosno što je HNK u Varaždinu na repertoar stavio moju nagrađenu dramu. Ispunjava me i odgovornošću činjenica da se moj tekst izvodi na sceni koja u našoj memoriji u proteklih nekoliko desetljeća slovi kao mjesto stalnog, živog istraživačkog teatra", rekao je Špišić podsjetivši da su u ovom kazalištu praizvođeni tekstovi Slobodana Šnajdera, Ivana Bakmaza i Miljenka Jergovića.

 

"To je nešto što pred autora i cijelu autorsku ekipu stavlja izuzetnu odgovornost, ali i izuzetno profesionalno zadovoljstvo", rekao je autor.

 

"Nebo od gume" aktualan je tekst koji na duhovit i pomalo groteskan način progovara o mnogim neuralgičnim točkama našeg suvremenog društva, a radnja je smještena u vulkanizersku radionicu kojoj prijeti zatvaranje i rušenje zbog ekonomskih i političkih malverzacija, što se prelama preko egzistencije jedne obitelji.

 

Redateljska je palica povjerena Aidi Bukvić koja je istaknula kako je praizvedba teksta uvijek poseban izazov i posebna odgovornost za redatelja.

 

"Tekstu koji je nagrađen daje se i scenska valorizacija. Mi smo taj tekst shvatili, a mislim da je to dobar put, kao dinamičnu strukturu koja je podložna promjenama, tako da smo nakon čitaćih proba dobili i drugu ruku teksta", istaknula je Bukvić te dodala da Špišićeve tekstove karakterizira specifičan crni humor, zbog čega je "Nebo od gume" žanrovski odredila kao komediju, preciznije kao crno-humornu satiru.

 

I autor teksta i redateljica pohvalili su glumačku ekipu koju predvodi Ljubomir Kerekeš u ulozi Pavla, vlasnika vulkanizerskog obrta "Duša", a uz njega, u predstavi igraju Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milovanović, Zdenko Brlek, Ivica Pucar, Mirjana Sinožić, Hana Hegedušić, Stojan Matavulj, Karlo Mrkša, Gordana Slivka, Beti Lučić i prvi put na daskama varaždinskog kazališta Tomislav Krstanović.

 

Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Irena Sušac, a suradnik za glazbu Vid Novak Kralj.
 

Predstava "Nebo od gume" bit će praizvedena u petak, 15. studenoga, a varaždinska će je publika tijekom studenoga moći pogledati još nekoliko puta, s prvom repriznom izvedbom 20. studenoga. (Hina)