Preskočite na glavni sadržaj

Industrija ZFF: Glazba, videoigre i TV pripovijedanje

Industrija, platforma Zagreb Film Festivala za edukaciju i umrežavanje profesionalaca ove godine donosi niz predavanja, panela i radionica na tri teme koje prožimaju ovogodišnje izdanje  - razvoj videoigara, TV pripovijedanje te originalna filmska glazba kao važan dio dramaturgije filma.
vrijeme: 07.11.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://zff.hr/industrija/
"Stalni fokus Industrije na potencijal i moguće pravce razvoja videoigara doživjet će ove godine svoj vrhunac kroz program Interaktivna empatija koji se sastoji od tri masterclass predavanja međunarodnih gaming stručnjaka i zajednički panel "Je li moguće napraviti umjetničku hit igru?", najavljeno je sa zagrebačkog festivala koji će se ove godine održati od 7. do 17. studenog.


Masterclass "The Making of Trüberbrook" bavit će se razvojem uspješne njemačke detektivsko-avanturističke sci-fi igre, dok će se na predavanju "Narativni dizajn za videoigre" francuskog stručnjaka Emmanuela Corna raspravljati o alatima potrebnim mladim dizajnerima za izradu uvjerljivih narativa u videoigrama, ali i ideji računalne igre kao političke kritike. Riječ je o zajedničkom projektu Goethe-Instituta i Francuskog instituta, kojemu je cilj putem videoigara podići svijest o važnosti građanstva .


U suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i DKE – Uredom MEDIA Srbije organizirat će se trodnevna radionica za profesionalce posvećena pripremi televizijskih igranih serija. Vodit će ju Hayley McKenzie i Kay Stonham, stručnjakinje iz tvrtke Script Angel s dugogodišnjim iskustvom u razvoju filmskih i TV scenarija.


McKenzie će održati i predavanje s fokusom na funkcioniranju „mašine za izradu priča“ i stvaranju izvanrednih televizijskih igranih serija – trenutno najuzbudljivijeg kreativnog segmenta globalne TV produkcije.


Bit će tu i redovni programi - kreativne radionica za djecu Moja prva videoigra (u suradnji s HUB385) i radionice Moj prvi scenarij (u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja) na kojoj su razvijani i neki od filmova prikazanih na ZFF-u.


To su "Žaba" Elmira Jukića i "Teret" Ognjena Glavonića koji je, nakon premijere u programu 15 dana autora u Cannesu, osvojio glavnu nagradu žirija na 16. ZFF-u te "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević.


U sklopu Pitching foruma Industrije Mladost!, u suradnji sa sedam regionalnih akademija dramske umjetnosti, četrnaest studenata i ove će godine razvijati i pitchirati svoje projekte, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade naših partnera studija Vizije i Šesnić&Turković.


Predstavit će se i edukativna platforma razvoja scenarija i projekata – MIDPOINT, namijenjena kreativnim timovima sastavljenima od scenarista, redatelja i producenata iz srednje i istočne Europe.


Za sam kraj programa najavljen je panel o filmskoj glazbi, "Tko to tamo svira?",  posvećen pitanju korištenja originalne glazbe kao elementa dramaturgije te njezine uloge u atmosferi filma i izgradnji likova, a kroz razgovor s domaćim skladateljima filmske glazbe - Jurom Ferinom, Pavlom Miholjevićem, Alenom i Nenadom Sinkauzom i Hrvojem Štefotićem.


Program Festivali pod reflektorom predstavit će dijelove programa Filmskog festivala u Locarnu, Festivala mediteranskog filma Split, Sarajevo Film Festivala, Venecijanskog filmskog festivala i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, uz jedan film iz hrvatske mediteranske filmske mreže, Kina Mediteran. (Hina)