Preskočite na glavni sadržaj

Velika smotra folkloraša završava idućeg vikenda u Sisku

U sklopu 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, koji organizira Hrvatski sabor kulture, u subotu, 26. listopada, u Sisku će nastupiti 17 izvornih folklornih skupina iz svih krajeva Hrvatske te kao gosti folkloraši iz Čapljine (BiH).
vrijeme: 26.10.2019.
mjesto: Sisak, Rafinerijski dom
url: https://www.hrsk.hr/

Kako su u srijedu na konferenciji za novinare u Sisku izjavili stručna suradnica u Hrvatskom saboru kulture Valentina Dačnik i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivan Mužek, trogodišnja suradnja Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture dosad je pokazala vrlo dobre rezultate pa se proširuje. Sisku je, naime, osim te smotre, povjeren i Susret malih vokalnih sastava na kojem će 23. i 24. studenoga nastupiti 30 vokalnih sastava i oko 300 izvođača.

U subotnjem programu, koji počinje u 18 sati u sisačkome Rafinerijskom domu, nastupit će izvorne folklorne skupine iz Čazme, Sela, Maruševca, Ražanca, Jakšića, Donje Lomnice, Donje Dubrave, Križevaca, Donjih Andrijevaca, Trogira, Koritne, Otočca, Dubrovnika, Zlarina, Skakavca, Rokovaca i Andrijaševaca te Siska. U natjecateljskom dijelu nastupit će 15 skupina, od kojih će stručno povjerenstvo odabrati tri najbolje.

Drugog dana, u nedjelju, 27. listopada skupine iz Sela, Dubrovačkog primorja, Zlarina, Trogira i Čapljine sudjelovat će u mimohodu gradskim ulicama, koji će završiti u 11 sati nastupom u pješačkoj zoni.

Zadovoljstvo organizacijom velikih kulturnih priredaba u Sisku izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je istaknuo kako one znače mnogo za popularizaciju narodne tradicije i baštine. Zbog toga će, dodao je, županija i dalje financijski pomagati folklorne skupine te ih popularizirati kako bi se u njih uključilo što više mladih.

Prvi dio ovogodišnjih Susreta održan je u proteklog vikenda u Čakovcu, gdje su nastupile skupine koreografiranog folklora. Ove godine na njima sudjeluje 30 folklornih skupina iz 13 županija s više od tisuću sudionika. Na županijskim smotrama, na kojima su birale skupine za završnu smotru, od ožujka do rujna, sudjelovalo je 200 folklornih skupina i više od 6200 amatera. (Hina)