obavijest

ABBA Europe u CeKaTe-u


vrijeme: 12.09.2017. - 14.09.2017.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1

U sklopu programa Kreativna Europa, u CeKaTe-u započinje realizacija projekta Europske platforme 'ABBA – Europe - Audience Blending by Arts', koji će se održati od 12. do 14. rujna 2017. U projektu sudjeluju Centar za kulturu Trešnjevka i Udruga gluhih DLAN iz Hrvatske te još 7 partnera iz Belgije, Finske, Engleske, Portugala i Bugarske.

Nositeljica projekta je ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka Ljiljana Perišić - inicijatorica suradnje na ovoj platformi i članica Predsjedništva Europske mreže centara za kulturu. Koordinator i glavni evaluator je dr. Ivan Hromatko.
 
Iza skraćenog naziva ABBA Europe krije se opis namjere ove platforme, a ta je „Audience Blending by Arts“ odnosno povezivanje publika putem umjetnosti. Preciznije, osnovni cilj platforme je stvaranje mješovite publike za predstave koje uključuju glasovni i znakovni jezik.

Ideja za ovaj projekt nastala je 2015. godine kada je Ivo Peteers, predsjednik Europske mreže centara za kulturu (ENCC), gledao predstavu ČUVARI SNA koju simultano (ali opet zasebno i specifično) izvode čujući i gluhi glumci i glumice. Ta se predstava pokazala kao višestruko inkluzivna jer se tematski osvrće na rat, pomirenje i inkluziju, a izvedbeno zahtijeva rodnu i komunikacijsku inkluzivnost aktera i publike.

Ova se predstava nametnula kao idealan medij za promociju inkluzivnosti i razvoj mješovite publike (čujućih i gluhih) koja uživa i u glasovnim izvedbama i izvedbama na znakovnom jeziku. Odnosno, nametnula se kao oruđe za doprinos jednom od glavnih ciljeva Europske strategije za osobe s invaliditetom (ES OSI 2010-2020) Europske komisije koji teži „umanjiti prepreke jednakoj participaciji (OSI) u aktivnostima dokolice“ kroz realizaciju „pristupačne i inkluzivne kulture“.

U nastojanju da se ovaj vid inkluzivnog teatra i predstave približi široj publici, projekt je okupio kvalitetne partnere iz Europe koji su postavili temelj ove platforme koja je financirana od strane EACEA i fonda Kreativna Europa: Kultura.
 
Platforma se sastoji od devet partnerskih organizacija iz Belgije, Hrvatske, Bugarske, Finske, Portugala i Velike Britanije. Koordinator je centar za kulturu De Zeyp iz Brisela, Belgija.
Iz Hrvatske sudjeluju dvije organizacije, Centar za kulturu Trešnjevka i Udruga gluhih DLAN.

Tijekom projekta, Centar za kulturu Trešnjevka će biti domaćin više susreta projektnih partnera (sastanci menadžera projekta i umjetničkih direktora, radionice, nastupi i sl.), a ovim putem Vas pozivamo na prezentaciju o ovoj platformi koju ćemo održati usporedo s prvih sastankom projektnih menadžera i umjetničkih direktora u Centru za kulturu Trešnjevka (12-14.9.2017.).
 

(R.P.B., 12.09.2017)