Preskočite na glavni sadržaj

Retropolis: Presjecišta socijalnog planiranja i socijalne medicine

Obilazak Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' uz predavanja prof.dr.sc. Ankice Sente Marić i dr.sc. Tamare Bjažić Klarin i projekcije filmova iz arhiva Škole održat će se 5. listopada u razdoblju od 10,45 do 13 sati.
vrijeme: 05.10.2019.
mjesto: Zagreb; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Ulica J.D. Rockefellera 4
url: http://uiii.hr/
5. listopada 2019.

početak obilaska:10.45 h

kraj programa: oko 13 h

Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Ulica J.D. Rockefellera 4

 

Prije 100 godina, 1919. godine, dr. Andrija Štampar prihvatio je radno mjesto načelnika Higijenskog odjeljenja Ministarstva narodnog zdravlja Kraljevine SHS. Njegovom zaslugom ta država je u samo pet godina osnovala 250 socijalnih medicinskih ustanova. Štamparova sanitarna politika u Zagrebu je u tih pet godina omogućila djelovanje Epidemiološkog zavoda, Zavoda za socijalnu medicinu i higijensku propagandu, Škole za sestre pomoćnice, Dispanzera za TBC, Državne ambulante za liječenje veneričnih bolesti, Školske poliklinike, Državnog dispanzera za njegu dojenčadi, proširen je Pasteurov zavod i osnovane zdravstvene stanice u Šestinama, Kašini i Pušćoj Bistri sa sestrom higijeničarkom. Uz to, gradska općina otvorila je Gradski ambulatorij za malu djecu, za školsku djecu, za venerične bolesti kao i modernu gradsku raskužnicu. Na kraju tog petogodišnjeg razdoblja Štampar je ispisao i 10 postulata socijalne medicine, od kojih izdvajamo: 1) Važnije je obavještavanje naroda od zakona; 2) Ljekar ne smije biti ekonomski zavisan od bolesnika, jer ga ekonomska zavisnost sprečava u njegovim glavnim zadacima; 3) U pitanju narodnog zdravlja ne može se činiti razlika između ekonomski jakih i slabih; 4) Glavno mjesto ljekarskog djelovanja su ljudska naselja, mjesta gdje ljudi žive, a ne laboratorije i ordinacije. Zagrebačka Škola narodnog zdravlja osnovana je 4. rujna 1926. godine, a 1927. godine useljava se u zgradu koju koristi i danas.

 

Obilazak zgrade Škole narodnog zdravlja koja nosi Štamparovo ime, kao i historiografska predavanja o presjecištima načela socijalne medicine i novog prostornog planiranja koje nastaje u Zagrebu u to vrijeme, uz projekcije filmova iz arhiva Škole, organizira se u svrhu poticanja propitivanja nasljeđa Andrije Štampara u zdravstvenim politikama u RH danas i njihovoj sprezi s trendom manipuliranja prostorom kao resursom.

 

Obilazak Škole narodnog zdravlja dio je projekta RETROPOLIS Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), a organizira se u suradnji sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Više na: www.uiii.hr

 

Podrška: Grad Zagreb – Ured za kulturu

 

Rad UIII-a institucionalno podržava Zaklada Kultura nova.