Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija 'Treći element'

Otvorenje međunarodne izložbe fotografija na temu vode pod nazivom 'Treći element' i proglašenje pobjednika natječaja održat će se u utorak, 1. listopada, u 19 sati, u Galeriji Principij u Rijeci.
vrijeme: 01.10.2019.
mjesto: Split
url: https://ajchafestival.com/

Na natječaj Fotokluba Rijeka prijavilo se 57 autora sa 108 kolekcija  iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Nizozemske i Njemačke.

Selektorica izložbe, gospođa Branka Arh, za izložbu je odabrala 26 kolekcija od 24 autora.

Treći element

Ovogodišnja izložba fotografija na temu „Treći element“ unijela je novi kriterij, složeniji i zahtjevniji pristup. Sudionici su zadanu temu trebali izraziti u formi kolekcije. Trebalo je, znači, pratiti misao, razviti ideju, u mediju fotografije dosljedno ispričati priču koja ima svoj hod od početka do kraja, svoj red, svoj ujednačeni ritam, koherentnost, logiku i smisao te isti stilski pristup.

Svi znamo važnost vode, ishodišta života, primarnog elementa koji nosi višeznačnu simboliku i univerzalna značenja. Znamo i to kakve katastrofe nam prijete ako ne promijenimo svoje ponašanje i svoj odnos prema prirodi. No, naglasak ovogodišnjeg projekta nije bio na temi, već na formi. Zadanu temu trebalo je izraziti u formi kolekcije (do  6 fotografija), to je bio temeljni kriterij izbora i vrjednovanja. Autor je svojim pristupom i izričajem trebao uvjeriti i dokazati da zna što u mediju fotografije znači kolekcija.

Zadaća nije bila laka ni jednostavna, pogotovo za one autore koji nisu shvatili suštinu. Neke pojedinačne fotografije bile su izvrsne, ali ih nisam mogla uvrstiti u izložbu jer se po kriteriju kolekcije nisu uklopile u cjelinu. Od 57 prijavljena autora zadovoljilo ih je samo 24. No, uvjerena sam da je ovakav pristup bio vrijedan truda i da je ovo iskustvo mnoge potaklo na novi izazov, na novu razinu promišljanja fotografije. (Branka Arh)


Otvorenje izložbe i proglašenje pobjednika je u utorak 1. listopada u 19 sati u Galeriji Principij, Pod Voltun 4, Rijeka.

Izložba je otvorena do 8. listopada, radnim danom 10 – 13  17 – 20, subotom 10 – 13 i nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.